suci na potezu

Evo kad bi Ustavni sud mogao presjeći oko Milanovićeve kandidature

16.03.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Odluka predsjednika Zorana Milanovića da bude premijerski kandidat SDP-a izazvala je opću pomutnju - svi čekaju Ustavni sud, koji vodi Miroslav Šeparović, da se očituje. No kad bi to ustavni suci mogli napraviti?

Utorkom Ustavni sud održava redovite stručne sastanke i - iako ova situacija nije bila na dnevnom redu te s obzirom na najavu šefa SDP-a Peđe Grbina da će pisanim putem tražiti njihovo očitovanje, kao i na pozive ustavnih stručnjaka da se oglase - nije isključeno da bi upravo na tom sastanku mogli staviti ovu situaciju bez presedana na stol.

Ustavni sud može reagirati i prije nego se predaju kandidacijske liste. Naime članak 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu predviđa da će reagirati kada se utvrdi da sudionici na izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, javlja N1.

Tada Ustavni sud, predviđa spomenuti članak, putem sredstava javnog priopćavanja obavještava javnost i po potrebi upozorava nadležna tijela.

U slučaju povrede koja je utjecala ili bi mogla utjecati na rezultate izbora, Ustavni sud može poništiti sve ili pojedine izborne radnje i odluke koje su prethodile toj povredi.

Ovlast Ustavnog suda da nadzire zakonitost izbora kreće početkom izbornog procesa, a on počinje rokom za kandidiranje.

  • +19
Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL