TOMISLAV KARAMARKO

'Evo, doveli su nas u smeće!'

15.12.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Nakon što je kreditna agencija Standard & Poor's spustila rejting Hrvatskoj, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da nas je vlast 'dovela u smeće', dok ekonomist Željko Lovrinčević traži rekonstrukciju Vlade

'Evo, doveli su nas u smeće! To je posljedica njihove nediscipline i nedostatka bilo kakvog racionalnog koncepta. Očito je da su na vlast došli nepripremljeni. Ovakav rejting imat će vrlo ružne posljedice', komentirao je Tomislav Karamarko, šef HDZ-a. Kukuriku je morao, nastavio je, sve poduzeti da ne dođe do rejtinga smeće. 'Ali oni se ne bave pravim stvarima, nego legitimne istrage provedene na zahtjev DORH-a plasiraju kao afere', zaključio je Karamarko koji točno u podne u središnjici HDZ-a na tu temu ima konferenciju za novinare.

Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević rekao je da je snižavanje rejtinga očekivano. 'Primarni razlozi su potpun izostanak strukturnih reformi, rast izdataka u javnom sektoru, rast deficita, potpuno nesređena situacija u javnim i državnim poduzećima te izostanak stranih investicija. Stoga treba hitno sklopiti aranžman s MMF-om da bismo osigurali uredan pristup međunarodnom tržištu kapitala, jer ako se to ne dogodi, morat će se posegnuti u međunarodne pričuve koje su zadnja crta obrane makroekonomske stabilnosti. Potrebno je hitno redefinirati i fiskalnu i monetarnu politiku, kao i reformirati javna i državna poduzeća. Treba nam ozbiljna rekonstrukcija Vlade jer sadašnji sastav nije u stanju to napraviti', rekao je Lovrinčević za Večernji list.