rešetanje u bruxellesu

Šuica nije baš sve zadivila, no dobila je zeleno svjetlo

Bionic
Reading

Dubravka Šuica, kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, dobila je zeleno svjetlo nakon trosatnog saslušanja, neslužbeno doznaje tportal

Šuicu sada očekuje glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koje će biti 23. listopada gdje će se glasati o novom sazivu Europske komisije u cjelini.

Evaluacijski sastanak koordinatora Odbora za ustavna pitanja koji je saslušavao Dubravku Šuicu okupio se u četvrtak navečer oko ponoći, a prve neslužbene informacije govore kako je Šuica prošla evaluaciju.

Protiv Šuice izjasnili su se Zeleni, krajnja ljevica iz Konfederalnog kluba zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice i krajnja desnica okupljena u klubu Identitet i demokracija (ID). Za su bile grupacije njene Europske pučke stranke (EPP), Socijalisti i demokrati (S&D), centristi i liberali iz Renew Europe (RE) i Europski konzervativci i reformisti (ECR).

Ranije tijekom večeri bilo je jasno kakav će stav zastupati Zeleni.

Politico: Šuica je slab kandidat

Novinar portala Politco koji je pratio Šuičino saslušanje napisao je da je slab kandidat te nije ponudila mnogo što se tiče ideja i planova u sektoru koji će voditi. 

Također je naveo da nije dala jasan stav na pitanja o pobačaju. No predvidio je da će se šefovi najjačih političkih frakcija u Europskom parlamentu dogovorit da je propuste jer ne žele praviti dodatne probleme slabijim kandidatima nakon što ih je već dvoje otpalo. 

'Slab nastup kandidatkinje Dubravke Šuice na temu reproduktivnih prava i manjinskih prava. Ne možemo joj još dati podršku, imamo dodatna pitanja', tvitali su Zeleni.

Još oštriji je bio koordinator Zelenih Damian Boeselager koji je Šuicu prozvao zbog zastarjelih pogleda.

Koordinatori na sastanaku trebaju postići dvotrećinsku većinu, bilo za zeleno svjetlo za kandidata ili dodatna pitanja te saslušanje.

  • +15
Dubravka Šuica Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL