kandidatkinja za potpredsjednicu europske komisije

Šuica preživjela trosatno rešetanje: Najviše glavobolje zadala joj pitanja o pobačaju, a ne o imovini

Bionic
Reading

Čitavih tri sata trajalo je saslušanje kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice, a već kasno večeras možda će biti i poznato hoće li dobiti 'zeleno svjetlo' iz prvog pokušaja ili će poput nekih kandidata morati na 'popravni'

Saslušanje Šuice, koje započelo u 18:30, održava se pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta, kojemu će se pridružiti i članovi Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja. Na saslušanju su i tri gostujuća odbora.

Predsjednik Odbora za ustavna pitanja Antonio Tajani na početku saslušanja na talijanskom je pojasnio proceduru, dodavši i kako je Šuica prošla Odbor za pravna pitanja koji provjerava potencijalni sukob interesa.

U svom uvodnom govoru Šuica je podsjetila da je u Europskom parlamentu već treći mandat. 'Za mene je Europski parlament kao dom', poručila je.

'Privilegija je biti ovdje danas i još je veća čast tražiti vaše povjerenje za mjesto koje se tiče toliko stvari koje smo spomenuli proteklih godina - kako dati ljudima da odlučuju o budućnosti, kako graditi povjerenje između nepovezanih i kako pomoći onima koji su povezani tranzicijama kroz koje prolazimo', rekla je je Šuica.

'Demografske promjene definiraju naše politike, našu demokraciju i naše zajednice. Oni koji se osjećaju zapostavljenima u napretku i tranziciji će biti ti koji će najbrže postati nezadovoljni. Moramo dati Europljanima šansu da opet oblikuju svoje zajednicu i Uniju u kojoj žive.Treba se dati odgovore i na pitanja demokratskog ali i demografskog deficita. Trebamo više progovarati i demografskim promjenama. Riječ je o pitanju koje mijenja izgled Europe', dodala je.

'Moramo doprijeti do svih Europljana. Moj cilj je da se doista čuje glas građana kako se upravlja Europom', kazala je Šuica, rekavši da je to jedna od njenih tri prioritetnih ideja.

Progovorila je o Konferenciji o budućnosti Europe. 'Treba nam široka debata i opipljiv follow-up na ono što dogovorimo. O tome se dugo raspravljalo u parlamentu i mislim da je vrijeme da radimo skupa na tom projektu', kazala je Šuica.

Treća je ideja, dodala je, da ta konferencija iznjedri konkretne rezultate.

Saslušanje Dubravke Šuice Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Što se tiče konkretnih projektata najavila je 'zelenu knjigu o starenju', koja bi trebala analizirati kako potaknuti aktivno starenje. 'To je važna i opipljiva briga, starijima koji vide da se zatvaraju poštanski uredi, roditeljima koji odgajaju djecu u siromaštvu. Dobra je vijest da živimo dulje i zdravije, ali i to ima nove izazove', rekla je Šuica.

Fokus će joj biti i ruralna područja, koja su u većem riziku od odljeva mozgova.

'Postavili ste mi pitanje o djeci, provodit ću napore koji se tiču ulaganja u djecu. Nema boljeg ulaganja od ulaganja za djecu. Koordinirati ću rad na novoj garanciji o djeci', poručila je.

'Sa velikom odgovornošću i ponizno prihvaćam zadaću koja mi je namjenjena. Ukoliko potvrdite moje imonovanje vrlo odlučno ću odati počast nasljeđu onih koji su kreirali europsku uniju', zaključila je Šuica.

Prvo pitanje Šuici postavlja Poljska zastupnica iz redova EPP-a Danuta Hüber, koja je upitala Šuicu kako će ostvariti suradnju sa europskim zastupnicima i odborima vezano uz konferenciju o budućnosti Europe.

'Bez vas, bez parlamenta ja ne mogu ni započeti s radom na konferenciji. Kada je riječ o temema moramo se držati šest stupova, a to je europski new deal za klimu, digitalna tehnologija, europski način života, novi nalet za europsku demokraciju i jača Europa u svijetu', poručila je Šuica.

Na temu Konferencije o budućnosti Europe pitanje je postavio i Španjolac iz redova Socijalista Domenec Ruiz Devesa, koji je Šuicu upitao slaže li se i ona da se treba mjenjati temeljni ugovor EU kako bi se ispunio program komisije Ursule van der Leyen.

Šuica je poručila da prvo treba vidjeti što će reći građani tijekom dvije godine Konferencije, a tek onda vidjeti što s ugovorom. 'Prvo razgovarajmo s građanima i pogledajmo možemo li iskoristiti sve mogućnosti koje pruža postojeći ugovor. Ako ne, možemo razmatrati njegove promjene', kazala je Šuica.

Francuz Pascal Durand iz skupine Renew Europe također je postavio pitanje o Konferenciji o budućnosti Europe. 'Bilo bi dobro da u studenom kada preuzmete poziciju prvo razgovarate s ovim odborom. mi već godinama slušamo građane, možete li zamisliti situaciju da se udruzi odnosno kolegiju građana da i da glasa, a ne da se samo njihov glas čuje', upitao je Durand.

'Gospodine Durand prvo ću vam čestitati rođendan. A što se drugog tiče, svi znate da ne počinjemo od nule. Postoji 1800 različitih dijaloga građana. Imali smo četiri uspješne građanske inicijative. Imamo instrumente ali moramo pojačati svoje aktivnosti i građani svoje', poručila je Šuica.

Na podpitanje vezano uz starenje, komentirala je teoriju da se mijenja EU i njezin sastav i da se gubi kršćanska Europa.

'Ja u tu teoriju ne vjerujem', poručila je Šuica i dodala da je legalna migracija važna za Europu, jer bez nje će radno tržište Europe do 2070. ostati bez 25 posto svojih radnika.

Socijalist Richard Corbett iz redova britanskih Laburista upitao je Šuicu što misli napraviti kako bi se poboljšale informacije o radu Europske unije, podsjetivši na referendum o Brexitu i dezinformacije koje su se tada širile.

'Teško je spriječiti ljude da govore jer svi imamo pravo izražavanja. No nismo za širenje dezinformacija, teško je spriječiti političare koji daju lažne informacije. Neki političari se na jedan način ponašaju ovdje, a drugo govore kada odu doma', kazala je Šuica.

'Kako biste se nosili s premijerom jedne države članice koji širi dezinformacije o EU', postavio je podpitanje Corbett, jasno aludirajući na britanskog premijera Borisa Johnsona.

'Znam da to neki premijeri rade, ali slobodni su ljudi i to mogu. Ne mislim da je u redu lagati, ali teško ih je zaustaviti. Postoje različiti kanali za komuniciranje, postoje društvene mreže, a na građanima je da ocjene da li im vjerovati ili ne', poručila je Šuica.

Francuskinja Chrysoula Zacharopoulou iz redova Renew Europe podsjetila je Šuicu na njeno glasanje u kao eurozastupnice. 'Drago mi je čuti da govorite o novoj definiciji obitelji jer ste kao zastupnica bili protiv prava žena i posebno prava na reproduktivno i seksualno zdravlje žena. Kao potpredsjednica komisije morat ćete surađivati s kolegama, a njih su se obje angažirale na poštivanju seksualnih i reproduktivnih LGTB prava osoba. Kako namjeravati s njima surađivati?', upitala je.

'To nije bilo protiv radnih prava, uvijek je bilo riječ o proračunskim sredstvima. To nema veze s rodnom radnopravnosti, ja sam žena, imam kći i unuke i kako bi uopće mogla biti protiv nečega što je u skladu s rodnom ravnopravnošću', kazala je.

No, na njeno glasovanje, primjerice u slučaju Mađarske i kršenja vladavine prava te transnacionalnih lista na izborima za EP, podsjetio je i Daniel Freund iz redova Zelenih. 'Kako ćete uskladiti svoje prethodno glasovanje s misijom koje vam je dala predsjednica Komisije i kada bi mogli promijeniti svoj glas da li biste danas glasali drugačije', upitao je Freund.

Šuica je kazala da vjeruje u vladavinu prava, ali da je u slučaju rezolucije koja je tražila pokretanje kaznene procedure iz članka 7. protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava glasala protiv jer je ta inicijativa stigla od Parlamenta, a ne od Komisije. 'Vjerujem u vladavinu prava. Dijelim brigu da je došlo do nekoliko teških povreda vladavine prava u Mađarskoj', dodala je.

'Ne brinite za mene. Komisija će raditi u dugu kolegijalnosti i ne brinite za moj stav oko vladavine prava', kazala je Šuica.

Šuici je stiglo pitanje o imovini od nezavisnog zastupnika Martina Sonnenborna, koji ju je upitao kako je postigla to da od skromne imovine dođe do one milijunske. 'Prije 20 godina bili ste učiteljica, imali stan od 60 kvadratnih metara, vozili ste Renault, nakon što ste ušli u politiku vaša imovina je danas veća od 5 milijuna eura. Imate vilu, dvije kuće, jahtu i nekoliko auta. Biste li podijeli s nama recept za to? Podijelite s nama patent kako se to postiže', kazao je Sonnenborn.

Odmah ga je upozorio predsjednik Odbora Tajani kazavši da je Odbor za pravna pitanja već to riješio i da se postavljaju pitanja o sadržaju, no Šuica je bila spremna odgovoriti.

'Ne govorite o činjenicama. Inspirirani ste nekim člancima koji nisu istiniti. Dat ću sve da ova priča o portfelju uspješna, ali ovo nije istina. Neću sada ulaziti u detalje iz poštovanja prema ovome domu. Prije 20 godina živjela sam u obiteljskoj kući u Dubrovniku sa suprugom koji je bio kapetan broda i zarađivao pristojnu plaću. Moja financijska deklaracija je uvijek bila transparentna. Kao gradonačelnici i zastupnici iskaz moje financijske situacije je uvijek bio jasan, transparentan i sa žrtvama koje je naša obitelj podnijela. Ne možete zamisliti što to znači biti pomorski kapetan i ploviti po cijelom svijetu na svim tim brodovima, kazala je Šuica.

Sonnenborn je imao i podpitanje. 'Jeste imali Renault 4 ili Renault 9', upitao je. 'Bio je to brod', odgovorila je Šuica.

Što misli o pravu na pobačaj bilo je pitanje Socijalista Raphael Glücksmana.

'Nečija osobna uvjerenja nisu relevantna za obnašanje funkcije. Pobačaj je u nadležnosti svake države članice, to nije u nadležnosti komisije. Moja privatna uvjerenja nisu važna niti su relevantna za ovaj posao. U Hrvatskoj je pobačaj zakonit', kazala je Šuica ustvrdivši da je bila jedan od glavnih zagovaratelja ratifikacije Istanbulske konvencije zbog čega je izgubila dio glasova konzervativnih birača.

Nekoliko se pitanja ticalo njenog glasanja po pitanju Mađarske i reproduktivnih prava, no Šuici je na kraju u pomoć uskočio Španjolac Esteban Gonzalez Pons iz redova EPP-a. Kazao je kako kao član Odbora za pravna pitanja može reći da je Šuica bez rasprave prošla provjeru vezanu uz imovinu. 'A što se tiče glasovanja u prošlosti, gospođa Šuica je glasal kao što je glasao Klub EPP-a. I ako nju optužujete, onda optužujete cijeli naš klub. ako ne prihvaćamo povjerenicu zato jer je glasala na određen način u prošlosti, onda više nećemo moći imati povjerenike iz redova Pučana', kazao je.

  • +15
Dubravka Šuica Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pitanja joj neće postavljati hrvatski eurozastupnici s obzirom da nisu članovi odbora koji je ispituju, no neki od njih, poput HDZ-ovih Karla Resslera i Željane Zovko, SDP-ovih Biljane Borzan i Tonina Picule, te IDS-ovog Valtera Flege najavili su da će pristustvovati barem početku saslušanja.

Prema neslužbenim informacijama predsjednik Odbora za ustavna pitanja antonio Tajani i koordinatori koji provode evaluaciju mogli bi se sastati već večeras, te bi se neslužbeno moglo i doznati hoće li Šuica dobiti prolaz.