STIGLA PODRŠKA

Eurozona i dalje želi Grčku u svom društvu

15.05.2012 u 00:18

Bionic
Reading

Zemlje članice eurozone imaju 'nepokolebljivu namjeru da zadrže Grčku' u monetarnoj uniji, izjavio je u ponedjeljak predsjednik euroskupine, Jean-Claude Juncker, nakon sastanka ministara financija 17 članica u Bruxellesu

'Mogućnost da Grčka izađe iz eurozone nije bila predmet rasprave, nitko nije iznosio takve argumente tijekom četvorosatnog sastanka', naglasio je on.

'Euroskupina očekuje brzo formiranje nove grčke vlade kako bi ona preuzela ovlasti nad programom sanacije i osigurala dovoljnu parlamentarnu većinu da u potpunosti provede uvjetovanu politiku', rekao je Juncker o naporima u Ateni na sastavljanju stabilne vlade, nakon izbora što su rezultirali sazivom parlamenta s većinom zastupnika koji su protiv mjera štednje.

Juncker
je naglasio da su EU partneri već odobrili Grčkoj 148 milijardi eura kredita, te dodao da je 'euroskupina potpuno svjesna značajnih napora grčkih građana..., ali nije vrijeme za popuštanje tih napora'.

Povjerenik za gospodarstvo EU-a Olli Rehn je dodao da su čelnici grčkih stranaka, koji će se u utorak pokušati dogovoriti o privremenoj tehnokratskoj vladi, poput one formirane u Italiji, snose veliku odgovornost u 'ovom vrlo važnom trenutku'.

'Budućnost dobrobiti Grčke i njezinih građana leži više nego ikada na ramenima grčkih političara, koji trebaju održati svoj dio pakta solidarnosti', istakao je Rehn