od temelja

Europski summit regija i gradova u Bukureštu; 500 čelnika raspravljat će o budućnosti Europe

14.03.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Više od 500 europskih nacionalnih, regionalnih i lokalnih čelnika okupit će se u četvrtak i petak u Bukureštu na Europskom summitu regija i gradova u organizaciji Europskog odbora regija i rumunjskog predsjedništva Vijeća EU-a

Sudionici summita usvojit će deklaraciju pod naslovom "Izgradnja EU-a od temelja s našim regijama i gradovima" u kojoj će iznijeti svoju svoju viziju budućnosti Europe uoči sastanka čelnika EU-a u Sibiuu 9. svibnja.

Tijekom sastanka predviđeno je šest tematskih rasprava: socijalna kohezija i integracija u regijama i gradovima; regije i gradovi EU-a u izgradnji održive budućnosti; teritorijalna kohezija za povezivanje građana EU-a; aktivna supsidijarnost; jačanje europske demokracije; očekivanja mladih lokalnih i regionalnih čelnika od EU-a.

Na summitu će, između ostalih, sudjelovati i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, premijerka Viorica Dancila, predsjednik Europskog odbora regija Karl-Hein Lambertz, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luc Jahier te glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier.

Na raspravu o budućnosti Europe pozvano je 100 mladih lokalnih i regionalnih političara, koji će imati prigodu izraziti svoja mišljenja o budućnosti Europe, o tome kako EU može uspostaviti trajnu razmjenu gledišta s mladim lokalnim i regionalnim čelnicima i kako regije, gradovi, parlamenti i političke stranke mogu povećati svoje sudjelovanje u europskoj politici.

Među njima je i troje sudionika iz Hrvatske: bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, članica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Agata Cvitić i zamjenik načelnika općine Konavle Ivo Radonić.

Iz Hrvatske će na summitu sudjelovati članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, koje čini predsjednik hrvatskog izaslanstva u Odboru regija, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Prvi Europski summit regija i gradova održan je 2007. u Rimu i od tada se održava svake dvije godine i obično se održava u zemlji koja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a. Ti sastanci su prigoda za regionalne i lokalne vlasti da sudjeluju i doprinose najvažnijim raspravama u Europskoj uniji.

Europski odbor regija, koji organizira summit, savjetodavno je tijelo EU-a koje čine izabrani predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti iz svih zemalja članica.

Odbor regija je veliki zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija.