Valdis Dombrovskis

'Hrvatska bliža eurozoni nakon izlaska iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.03.2019 21:43
  • Objavljeno 13.03.2019 u 21:43
Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Povjerenik Komisije za euro i financijsku stabilnost Valdis Dombrovskis ocijenio je u srijedu u Europskom parlamentu da je izlazak Hrvatske iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža korak naprijed prema ulasku u eurozonu. U sklopu zimskog paketa europskog semestra, Komisija je u veljači objavila da je Hrvatska izašla iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža

"Hrvatsko gospodarstvo još uvijek je makroekonomski neuravnoteženo, ali više nije prekomjerno kao prije. To su dobre vijesti, osobito u kontekstu pripreme Hrvatske za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu, a na kraju i članstvu u eurozoni", rekao je Dombrovskis u raspravi o prijedlogu rezolucije "Europski semestar za usklađivanje ekonomske politike: Godišnji pregled rasta za 2019.".

Europski semestar pokrenut je 2011. godine s ciljem usklađivanja gospodarskih i proračunskih politika država članica. Dio je šire reforme gospodarskog upravljanja Unijom čime se želi zajamčiti stabilnost javnih financija država članica, potaknuti gospodarski rast i spriječiti prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

Hrvatska je bila u skupini zemalja s prekomjernom makroekonomskom neravnotežom još od 2014. Prema najnovijem izvješću, Komisija ističe da je ekonomski razvoj pridonio postupnoj korekciji postojećih neravnoteža u Hrvatskoj, osobito onih povezanih s visokim razinama javnog, privatnog i vanjskog duga. No, kako bi Hrvatska zadržala to stanje mora nastaviti s provođenjem strukturnih reformi.

Uz najmlađu članicu EU-a, makroekonomske neravnoteže bilježe još Bugarska, Francuska, Njemačka, Irska, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Švedska i Rumunjska. Cipar, Grčka i Italija čine skupinu zemalja s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!