pao zahtjev

Europski sud za ljudska prava odbio nekadašnjeg predsjednika Mesića: Kriv je zbog klevetanja odvjetnika

07.09.2022 u 15:43

Bionic
Reading

Odbor od pet sudaca Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) odbio je zahtjev bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića za preispitivanje presude iz svibnja u kojoj stoji da je Mesić ispravno osuđen na hrvatskom sudu za klevetanje odvjetnika Ivana Jurašinovića

Istom presudom sud u Strasbourgu u svibnju je Mesiću dao za pravo da u Hrvatskoj nije imao suđenje u razumnom roku.

Ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om priopćio je da je 5. rujna 2022. odbor od pet sudaca odbio Mesićev zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem Europskog suda.

Time je presuda iz svibnja postala konačna te će uslijediti postupak njezinog izvršenja u dijelu koji se odnosi na povredu prava na suđenje u razumnom roku, u odnosu na koji je utvrđena povreda konvencijskog prava, navode u priopćenju.

Mesić je na zagrebačkom sudu 2011. pravomoćno osuđen za klevetanje i nanošenje duševnih boli francusko-hrvatskom odvjetniku Jurašinoviću kojemu je javno poručio da posjeti psihijatrijsku bolnicu. Morao mu je platiti i odštetu od 70.000 kuna.

Bivši hrvatski predsjednik na to se žalio ESLJP-u rekavši da se koristio figurativnim govorom kako bi naglasio ironiju besmislenih optužbi koje mu je Jurašinović prethodno stavio na teret. Hrvatskom presudom, smatrao je, prekršeno mu je pravo na slobodu izražavanja.

ESLJP je, međutim, presudio da je Mesić pokušao "diskreditirati" odvjetnika Jurašinovića "uvredljivim izjavama" na "drzak i preziran način" i ocijenio da je time" prešao granice prihvatljive kritike".

No, sud je Mesiću dao za pravo da mu je bilo povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, čime je prekršen članak Europske povelje o ljudskim pravima te će mu država morati platiti 2000 eura odštete.

sve osim nogometa