kompanija razočarana

Europski sud potvrdio zabranu Bayerovih pesticida radi zaštite pčela

06.05.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Najviši sud Europske unije potvrdio je u četvrtak djelomičnu zabranu tri insekticida čija je upotreba povezana s gubitkom pčelinjih zajednica

Europski sud pravde odbio je žalbu Bayera koji je tražio poništenje odluke nižeg suda EU-a iz 2018. godine.

Presuda obuhvaća aktivne tvari imidakloprid, koji je razvio Bayer CropScience, klotianidin koji su razvili Takeda Chemical Industries i Bayer CropScience, i Syngentin tiametoksam.

Europska komisija ograničila je 2013. upotrebu neonikotinoida, koji se više ne mogu koristiti na kukuruzu, uljanoj repici i nekim proljetnim žitaricama, ali je njihova upotreba dopuštena na drugim kulturama, poput šećerne repe.

Dozvole za upotrebu preispitane su zbog gubitaka pčelinjih zajednica koje je prouzročila zloporaba pesticida.

Bayerova glasnogovornica rekla je da su razočarani današnjom presudom i da stoje na tvrdnji da se sporni proizvodi sigurni, podsjećajući da se i dalje koriste u drugim regijama, uz odgovarajuće mjere ublažavanja rizika.

"Čini se da presuda (Europskoj) komisiji daje gotovo odriješene ruke da propituje postojeće dozvole na temelju najskromnijih dokaza, čak i ako posrijedi nisu novi znanstveni podaci", rekla je glasnogovornica njemačke tvrtke.

Bayer tvrdi da nema dovoljno novih znanstvenih saznanja koja bi opravdala ograničenja.

Bayer i Syngenta, u vlasništvu ChemChinea, ističu da zabrana tih insekticida znači da će se poljoprivrednici vratiti starijim kemikalijama i više prskati usjeve.

"Europski sud potvrdio je da zaštita prirode i zdravlja ljudi ima prednost nad uskim ekonomskim interesima moćnih multinacionalnih kompanija", rekao je pravni strateg Greenpeacea Andrea Carta.

Unatoč zabranama, u EU je između 2013. i 2019. izdano 206 hitnih dozvola za upotrebu aktivnih tvari. Revizori EU-a priopćili su u prošloj godini da je ta, iako legalna, uporaba prouzročila gubitak zajednica medonosnih pčela.

Da bi ih zaštitila, Komisija je predložila smanjenje upotrebe kemijskih pesticida u EU-u do 2030. godine za 50 posto i smanjenje umjetnih gnojiva za 20 posto.