krajnja desnica

Europski socijalisti vjeruju u preokret nakon pobjede Sáncheza u Španjolskoj

02.05.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Pobjeda socijalista Pedra Sáncheza na nedjeljnim izborima u Španjolskoj djelovala je poput vitaminskog napitka na njegove istomišljenike iz socijaldemokratskih stranaka diljem Europe, koji se za manje od mjesec dana suočavaju s europskim izborima i strahom od desnice

Posljednjih godina socijalisti nemoćno gledaju kako euroskeptici i krajnja desnica sve više jačaju u jednoj za drugom europskoj državi istiskujući ih s nekad njima sigurnih pozicija. Nakon predizborne kampanje nabijene nacionalnim osjećajima, u kojoj se jedva govorilo o Europi, Sánchez se obratio europskim susjedima tijekom izborne noći, dok su ga ispred sjedišta stranke u Madridu bodrili simpatizeri.

'Socijaldemokracija ima veliku budućnost jer ima veliku sadašnjost, a Španjolska je dokaz tome. Formirat ćemo jednu proeuropsku vladu kako bi smo osnažili, a ne oslabili Europu', rekao je praćen ovacijama članova njegove stranke lijevog centra, Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

Bez obzira što nije dobio dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade, Sánchez je povećao broj zastupnika s 84 na 123, čime je dobio mogućnost traženja partnera za ostanak na vlasti. U nadolazećim tjednima očekuju ga teški razgovori s ostalim strankama kako bi skupio potrebnih 176 od 350 mjesta u parlamentu.

Krajnja desnica, koja je u siječnju ostvarila povijesno visok rezultat u južnoj pokrajini Andaluziji na regionalnim izborima, sada je prvi put u zadnja četiri desetljeća ušla u nacionalni parlament s 23 zastupnika. Na ljevici su se pribojavali puno boljeg rezultata nadiruće krajnje desne stranke Vox.

No tri stranke s desnice osvojile su ukupno 146 mjesta, čime su ostale daleko od mogućnosti kreiranja vlade.

'Ovo je jedna pobjeda solidarnosti, jednakosti, dijaloga i održivosti', objavio je na Twitteru nizozemski socijalist Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije.

Na izborima 26. svibnja za Europski parlament on je kandidat europskih socijalista za mjesto predsjednika Europske komisije.

Europski povjerenik za ekonomiju i francuski socijalist Pierre Moscovici čestitao je Sánchezu preko Twittera napisavši kako je Španjolska izabrala reformističku europsku ljevicu. 'Njegova pobjeda (Sáncheza) pokazuje kako se može računati sa socijaldemokracijom u Europi', rekao je član njemačkih socijaldemokrata Ortsverein Achim.

Sanchezov uzlet 'najbolja vijest nakon dugo vremena'

Termin socijaldemokracija se na široki način koristi u čitavoj kontinentalnoj Europi za ideologije ljevice ili lijevog centra koje vjeruju u reguliranje utjecaja slobodnog tržišta politikama za jačanje države blagostanja. No zadnjih godina su mnogi birači razočarani izostankom pravog odgovora na gospodarsku krizu, visoku nezaposlenost i urušavanje države blagostanja.

Mjere štednje, potaknute iz Bruxellesa, dodatno su potaknule građane na okretanje prema alternativnim, euroskeptičnim strankama koje se pojavljuju diljem Europe. To je dovelo do Brexita i krize tradicionalnih stranaka u Francuskoj i Italiji. Talijanska Demokratska stranka, lijevi centar, doživjela je težak udarac na izborima 2018. osvojivši samo 19 posto glasova, dok su protusustavno orijentirani Pokret 5 zvijezda i Liga preuzeli vlast.

U Francuskoj se potpora socijalistima urušila na oko 5 posto otkako je Emmanuel Macron došao na vlast, ostavivši ih kao manjinsku stranku. Njemačkom, pak, već godinama vlada konzervativna Angela Merkel, u velikoj koaliciji sa socijaldemokratima, no njihova popularnost je znatno opala.

No Sánchezov uzlet mogao bi promijeniti tendenciju, nadaju se socijaldemokrati. Njihovi lideri nazvali su španjolskog premijera kako bi mu čestitali na pobjedi ocijenivši je uspjehom čitave grupe na europskoj razini, a također i impulsom uoči europskih izbora, kažu u Španjolskoj radničkoj socijalističkoj stranci (PSOE).

'Ovo je najbolja vijest koju su socijaldemokrati primili nakon dugo vremena', smatra Ignacio Molina, istraživač think-tank centra Elcano u Madridu.

Jačanje utjecaja Španjolske u euroinstitucijama

Osim toga, ta bi pobjeda također mogla imati važne posljedice na utjecaj Španjolske u europskim institucijama i eurozoni. Španjolska je na korak da bude zemlja s najviše eurozastupnika u skupini socijalista, dok se očekuje razvoj situacije povezano s britanskom Laburističkom strankom.

Unutar te zajedničke skupine Španjolci imaju različita mišljenja oko europske integracije, zalažu se za mjere sigurnosti vezane za nezaposlenost te imaju drugačiji pogled na migracije.

'Bit ćemo ključni prilikom izbora predsjednika Europske komisije te dakako u različitim prostorima europskih institucija', rekao je socijalistički zastupnik Jonás Fernández.

No povratak socijalista započeo je zapravo u susjednom Portugalu. Socijalistički premijer Antonio Costa upravlja Portugalom od 2015. uz podršku krajnje ljevice. Nakon što je pokrenuo snažan gospodarski rast te zaustavio mjere štednje, Costa je blizu osvajanja većine mjesta u parlamentu na izborima zakazanima za jesen, pokazuju ankete. Španjolska se, pak, zbog svoje veličine pretvara u najvažniju zemlju sa socijalističkim premijerom.

Trenutno jedino Portugal, Švedska, Slovačka i Malta imaju takvu vrstu lidera. U Finskoj se vode pregovori oko vlade kojoj bi na čelu bio socijalist, a na skorašnjim izborima u Danskoj političarka iz redova socijalista mogla bi postati premijerka, pokazuju ankete.

Osim toga, Grčka i Rumunjska imaju vlade koje su de facto s ljevice te se mogu uklopiti u socijaldemokraciju. No ostaje otvoreno pitanje, može li to donijeti promjenu u velikim državama Europe. Zasad, kažu socijaldemokrati, postoji barem nada uoči izbora za Europski parlament.

'Trebamo veliki rast na ljevici kako bi smo odgovorili nacionalistima i liberalima', rekao je francuski socijalist Olivier Faure. 'Socijalisti su oživjeli u Španjolskoj nakon što su ih ismijavali i smatrali mrtvima', zaključio je.