pripreme za eu izbore

Europski pučani u Splitu: 'Hrvatska je priča o uspjehu'

28.09.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Vodeći političari najveće europske grupacije, Europske pučke stranke, ovaj tjedan u Splitu na radnim sastancima, većinom iza zatvorenih vrata, pripremaju se za nadolazeće europske izbore.

Predsjednik EPP-a Manfred Weber rekao je kako stoje pred izborima te da će odlučivati o budućnosti. Istaknuo je da su oni najveća stranka u Europi i da žele uvjerljiv pristup kako oblikovati budućnost, sigurnost i zaštitu Europe za svakodnevni život, prenosi HRT.

'Naše teme su inflacija, životni troškovi i stambeni problemi. Na nacionalnoj razini želimo rješavati te problem. Drugi prioritet su migracije. Moramo smanjiti brojeve koji su previsoki. Država mora odlučivati tko će ući, a ne trgovci ljudima. Moramo imati humanitarni pristup, pomoći izbjeglicama i postići ravnotežu', rekao je uvodno Weber.

'Hrvatska je dokaz da možemo uvjeriti ljude u proširenje Europe. To je duh Hrvatske, duh HDZ-a u Hrvatskoj. To je za nas motivacija na europskoj razini. Plenković je dobro povezan na europskoj razini i od toga koristi ima Hrvatska', dodao je.

'Borba protiv demagogije na svim dijelovima političkog spektra'

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako posljednjih dana traju intenzivne aktivnosti EPP-a u Hrvatskoj.

'To je znak da imamo podršku naših prijatelja iz naše političke stranke, ali i prilika da razmislimo o rješenjima za Europu budućnosti. Sve su zemlje suočene su s problemima. Prvi je sigurnost koja proizlazi iz višestrukih kriza, Jedna od kriza je pandemija covida, zatim napad Rusije na Ukrajinu te prijetnja nezakonitih migracija. Drugo veliko pitanje je konkurentnost europskog gospodarstva. Moramo biti solidarni u vrijeme krize. Što se tiče perspektive postupka proširenja za susjedne zemlje u našoj regiji, imamo puno ekspertize, znanja i očekujemo izvješće EK-a o napretku i mislimo da bi naši susjedi trebali ubrzati postupak reforme kako bi bili spremni za sljedeću fazu pregovora', rekao je je Plenković.

'EPP kao glavna vodeća stranka treba naći rješenje, za borbu protiv demagogije na svim dijelovima političkog spektra u svim državama članicama. Njihovi argumenti iskorištavaju sve krize i teme da bi vlade napali iz svih uglova koji njima odgovaraju, a ne nude nikakva odgovor niti rješenja s kojima se suočavaju građani i gospodarstvo', istaknuo je premijer.

  • +6
Konferencija Europske pučke stranke Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Ojačati sustav azila i migracija'

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, naglasila je da se sjeća početka godina kada je u Zagrebu proslavila integraciju u Schengen i eurozonu.

'Hrvatska je priča o europskom uspjehu. U posljednje četiri godine plovili smo kroz brojne krize, mi smo se složili i donijeli najambiciozniji zakonodavni plan od početku Unije. Za 9 mjeseci ćemo imati izbore za Europski parlament i moramo odrediti prioritete', rekla je.

 'Rat u Ukrajini pokazao je da se Europa mora prilagoditi teškim vremenima i novom političkom okruženju. Podržavamo Ukrajinu financijski i vojno, dajemo i humanitarnu pomoć - 1 milijardu eura. Napravili smo to zahvaljujući našoj ujedinjenosti. Riješili smo se ovisnosti o ruskom plinu i nafti, cijene su pale na razinu prije rata, ali to još nije dobro. Moramo poboljšati čiste tehnologije jer to povećava našu neovisnost, dobro je za radna mjesta i povećava našu konkurentnost i suverenitet', istaknula je.

Naglasila je da su migracije izazov s kojim se moraju suočiti. 'Posljednji događaji u Lampeduzi pokazuju da moramo ojačati naš sustav azila i migracija', istaknula je von der Leyen.

Pozvala je zemlje članice da dođu do sporazuma o paktu o azilu i migracijama, te naglasila da moramo suzbiti krijumčarenje ljudima.

'Važna je tema i proširenje. Proširenje je donijelo veliku koristi RH. Moramo surađivati sa zemljama kandidatima, one moraju i zaslužiti članstvo, moraju provesti strukturne reforme. Proširenje nas jača, potrebno je i korisno za nas', zaključila je predsjednica EK-a.