ubrzavanje pandemije

Europski ogranak WHO-a upozorava da se ne zatvaraju škole

29.10.2021 u 15:21

Bionic
Reading

Europski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je upozorio vlade u regiji da ne zatvaraju škole, unatoč porastu broja zaraženih covidom-19 u mnogim zemljama

WHO je zapazio da je, kako se zima približava, više od pola od 53 zemlje koje pripadaju WHO-ovoj europskoj regiji zabilježilo porast broja zaraženih svih dobnih skupina, dok je u regiji zabilježen porast novozaraženih od 18 posto.

"Ako i kad se nametnu mjere da se smanji ili kontrolira zaraza, škole bi trebale biti posljednje mjesto koje će zatvoriti svoja vrata i prvo koje će ih otvoriti s primjerenim preventivnim mjerama", priopćio je WHO. "Prekidanje dječjeg obrazovanja trebalo bi biti posljednja mjera."

Umjesto zatvaranja obrazovnih institucija, WHO predlaže širi pristup smanjenju zaraze u društvu.

"To uključuje školska okruženja, u kojima su važni fizička distanca, često pranje ruku, nošenje maski, adekvatan sustav ventilacije u učionicama i bolji pristup testiranju, osobito tamo gdje je više djece", rečeno je u priopćenju.

Prošle godine, zatvaranje škola omelo je obrazovanje milijuna djece i mladih i učinilo više štete nego koristi, prema Hansu Henriju Klugeu, regionalnom direktoru Regionalnog ureda WHO-a za Europu. "Ne možemo ponoviti iste greške."

Pandemija koronavirusa ovaj tjedan je u Europi ubrzala, posebno u zemljama na istoku kontinenta.

U Europi je ovaj tjedan zabilježen rast broja zaraženih koronavirusom od 14 posto a stanje se pogoršava već mjesec i pol.

Zemlje koje su zabilježile najveći porast broja slučajeva u posljednjih tjedan dana u svijetu nalaze se u Europi i poglavito na istoku: Češka ima rast više od sto posto, Mađarska 92 posto, Danska 80 posto, Poljska 70 posto, Hrvatska 65 posto a Slovačka 63 posto, piše agencija France presse.

Izvan Europe, stanje se poboljšava u svim regijama.