APEL PEDESETORICE

Europski intelektualci: Moramo spasiti Grčku!

30.05.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Skupina od pedeset vrhunskih ekonomista, bivših premijera i ministara te zastupnika u Europskom parlamentu apelira na javnost i vodeće ljude EU da Grčku ne izbace iz eurozone. 'Dajte Grčkoj još vremena!' poručuje se u apelu

Trenutačno se iz Bruxellesa većinom može čuti kako Grčkoj nema spasa te je treba izbaciti iz eurozone, a takav stav se raširio i među stanovnicima sjevernih država Europe. Drukčije mišljenje ima pedeset potpisnika 'Apela europskim liderima za kompromis i fleksibilnost', među kojima se nalaze ugledni ekonomisti, bivši premijeri i ministri financija, ali i zastupnici aktualnog saziva Europskog parlamenta.

'Izlazak Grčke iz eurozone doveo bi do političke i gospodarske katastrofe. Grčko izbacivanje može dovesti do raspada cijele eurozone, što bi rezultiralo duboko financijskom krizom i recesijom, a moguće i novom svjetskom financijskom krizom', kaže se u apelu koji je danas objavljen na internetu.

Među onima koji su apel potpisali nalazi se bivši talijanski premijer Giuliano Amato, bivši njemački ministar financija Hans Eichel, dobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari, bivši francuski ministar vanjskih poslova i osnivač Liječnika bez granica Bernard Couchner, slavna rumunjska ministrica pravosuđa Monica Macovei, koja je povela tamošnju borbu protiv korupcije. Tu su još i slovenski teoretičar Aleš Debeljak, poznata francuska novinarka Christine Ockrent, talijanska radikalka Emma Bonnino, bivši glavni tajnik NATO-a Lord George Robertson i mnogi drugi.

Apel završava sljedećim riječima: 'Jasno je da sve strane trebaju podnijeti žrtve, no Europa u kojoj svi žive u blagostanju je toga vrijedna.'