KOORDINATOR ZA PROTUTERORIZAM EU

'Europska unija mora više paziti na ljevičarski ekstremizam'

13.12.2011 u 22:10

Bionic
Reading

Europske zemlje moraju obratiti više pozornosti na nove sigurnosne prijetnje poput ljevičarskog ekstremizma ili novih ogranaka al Kaide i međusobno razmjenjivati obavještajne podatke, rekao je u utorak koordinator za protuterorizam Europske unije Gilles de Kerchove

U izvješću pripremljenom za sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu, koordinator je upozorio Uniju da su gospodarska kriza u Europi i Arapsko proljeće utrli put novim prijetnjama.

Ljevičarsko nasilje osobito je jak razlog za zabrinutost u okolnostima jake štednje diljem Europe kao sredstva za suzbijanja dužničke krize, stoji u izvješću.

'Moramo biti svjesni mogućnosti da loše gospodarsko ozračje u Europi može... početi stvarati uvjete za nastanak nasilnih ljevičarskih ili anarhističkih ideologija', tvrdi Kerchove u izvješću.

S obzirom na vrlo teško gospodarsko stanje, stručnjaci za sigurnost kao najozbiljniju metu za takav razvoj događaja vide Grčku, u čijoj povijesti nasilni anarhizam nije nepoznat pojam.

Europski koordinator ukazuje i na porast desničarskog ekstremizma, čemu svjedoči otkrivanje neonacističke grupacije koja je u Njemačkoj ubila nekoliko doseljenika, objašnjavajući to porivom pojedinaca da u doba krize za sve nedaće okrivljuju imigrante.

Kerchove u izvješću upozorava i na posljedice Arapskog proljeća. Iako priznaje da je al Kaida danas samo 'sjena' organizacije koja je izvela napade na SAD 11. rujna 2001., napominje da su njezini ogranci 'vrlo maštoviti' u traženju rupa u sustavu sigurnosti.

Istaknuo je da sjevernoafričko krilo al Kaide, što je dokazima potkrijepila alžirska vlada na temelju obavještajnih podataka, otvoreno nastoji proširiti svoju sferu utjecaja savezništvom s nigerijskom islamističkom sektom Boko Haran, koja je u Nigeriji ubila desetke ljudi.