egipat

Europska udruga novinskih agencija oštro osudila upad policije u dopisništvo Anadolije u Kairu i uhićenje zaposlenika

16.01.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Europska udruga novinskih agencija (EANA) u četvrtak je oštro osudila upad egipatske policije u kairski ured turske državne novinske agencije i uhićenje četiri zaposlenika i pozvala je tamošnje vlasti da odmah oslobode uhićene i obavijeste javnost o razlozima uhićenja

Egipatska policija upala je u utorak navečer u ured dopisništva turske novinske agencije Anadolije u Kairu i uhitila četiri zaposlenika, trojicu Egipćana i državljana Turske zaduženog za financije i vođenje dopisništva.

Anadolija je navela da nema informacije o tome gdje su odvedeni uhićeni te da je policija tijekom upada isključila sigurnosne kamere i internet u njezinim prostorijama.

Agencija je dodala da su zaplijenjene putovnice zaposlenih, mobilni telefoni i računala te da njezinom odvjetniku nije dano nikakvo objašnjenje.

EANA je pozvala egipatske vlasti da odmah oslobode uhićene novinare i obavijeste međunarodnu javnost o tome koji su bili razlozi njihovog uhićenja. Tom pozivu pridružili su se Međunarodni institut za medije (IPI) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

IPI je snažno osudio 'besraman napad' na Anadoliju i njezine novinare, a koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour rekao je da 'novinari koji djeluju u Egiptu ne bi smjeli raditi u strahu da će biti iskorišteni za političke osvete'.

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je provelo raciju u sklopu 'napora za razotkrivanje zavjera terorističkog Muslimanskog bratstva i zemalja koje ga podržavaju', što se odnosi na Tursku.

Islamistička Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dugo je podržavala pokret Muslimansko bratstvo koji je sada zabranjen u Egiptu. Turska i Egipat održavali su bliske veze tijekom jednogodišnjeg mandata svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Egipatske vlasti optužile su uhićene zaposlenike Anadolije u Kairu za širenje 'lažnih vijesti' u Egiptu.

U priopćenju objavljenom u srijedu navečer egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je ured turske agencije krinka za 'hakersku bazu... čija je svrha širenje lažnih vijesti'.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo u srijedu upad egipatske policije u dopisništvo Anadolije i uhićenje njezinih zaposlenika nazvavši to 'činom nasilja' protiv novinske agencije.

'Ovaj čin nasilja protiv Anadolije ne samo da pokazuje negativan pristup egipatske vlade slobodi medija nego ponovno pokazuje lošu situaciju u toj zemlji glede demokracije i transparentnosti', stoji u priopćenju ministarstva

Ministarstvo je zatražilo od egipatskih vlasti da odmah oslobode zaposlenike Anadolije i pozvalo je na razgovor egipatskog otpravnika poslova.