postupna ocijena

Europska komisija: U ovom trenutku ne vode se pregovori o uključivanju cjepiva Sputnjik V u portfelj

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2021 14:11
  • Objavljeno 04.03.2021 u 14:11
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Shutterstock Editorial / Profimedia / Autor: Patricio Murphy/SOPA Images

Europska komisija u četvrtak je kazala da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V

"U ovome trenutku ne vode se pregovori o uključivanju cjepiva Sputnjik u portfelj", rekao je glasnogovornik Komisije na konferenciji za novinare.

Europska agencija za lijekove (EMA) kazala je ranije u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije o cjepivu Sputnjik V, koja bi mogla dovesti do njegova odobrenja za korištenje u 27 država članica.

"Samo zato što je neko cjepivo odobreno na europskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da je Komisija obvezna uključiti ga u naš portfelj", rekao je drugi glasnogovornik Komisije.

Cjepivo je već odobreno ili se razmatra njegovo moguće odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Hrvatska je u četvrtak rekla da je pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri.

Nacionalna odobrenja u kriznim situacijama moguća su po pravilima EU-a, ali države članice mogu biti odgovorne ako nešto s cjepivom pođe po zlu, dok odobrenje EMA-e osigurava veću zakonsku zaštitu.

Jedan dužnosnik kazao je da su države članice preliminarno razgovarale o tome hoće li pregovarati s ruskim proizvođačima cjepiva, ali ništa konkretno nije izneseno na stol.

Države članice EU-a smiju kupiti cjepiva koja nije Unije naručila kao cjelina, ali im je savjetovano da se suzdrže od paralelnih pregovora i dogovora ako Unija pregovara o zajedničkoj kupnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!