ZBOG PREKOMJERNOG DEFICITA

Europska komisija preporučila poduzimanje mjera protiv Hrvatske

10.12.2013 u 17:33

Bionic
Reading

Na temu povećanog proračunskog deficita i povećanja vanjskog duga, Europska komisija danas je preporučila pokretanje Postupka prekomjernog deficita (EDP) protiv Hrvatske budući da ekonomski pokazatelji ne ukazuju na oporavak domaćeg gospodarstva prije 2016. godine

Prema današnjem izvješću, Europska komisija predložila je Vijeću ministara da ustanovi postojanje prekomjernog deficita u Hrvatskoj te da odluči o mjerama prilagodbe i proračunskim ciljevima za Hrvatsku u vidu smanjenja deficita u skladu sa sporazumima Europske unije. Komisija svoje mišljenje temelji na kršenju pravila Hrvatske o visini duga i deficita te smatra da se treba pokrenuti procedura prekomjernog deficita.

Prema dostupnim podacima, deficit u Hrvatskoj dostigao je 5 posto u 2012., a ukupni dug 55,5 posto BDP-a. Komisija predviđa da bi se deficit u 2013. mogao popeti na 5,4 posto, odnosno na 6,4 posto u 2014. Ukupni dug bi se pak mogao popeti na preko 60 posto na kraju 2013., a zatim samo rasti u sljedeće dvije godine. Kriteriji Ugovora iz Maastrichta obvezuju sve članice eurozone i sve zemlje kandidatkinje da proračunski deficit održavaju ispod tri posto, a ukupni dug ispod 60 posto nacionalnog BDP-a.

Budući da bi u Hrvatskoj od 2013. do 2016. i dug i deficit trebali samo rasti, Komisija preporučuje provođenje 'značajnih strukturnih reformi' u Hrvatskoj. Mjere imaju cilj pronaći ravnotežu između 'slabih ekonomskih uvjeta' u Hrvatskoj i nužnosti fiskalne prilagodbe. Procedura prekomjernog deficita (EDP) omogućit će Hrvatskoj, smatra Komisija, pokretanje nužnih strukturnih reformi i fiskalnu konsolidaciju slijedom slabog rasta.

Ministri financija EU-a trebali bi o ovoj točki raspravljati na sastanku 28. siječnja. Komisija preporučuje Vijeću da postavi rok Hrvatskoj od 30. travnja 2014. za pokretanje potrebnih koraka. Konkretno, da javno najavi ili poduzme mjere za smanjenje prekomjernog deficita te da podnese detaljno izvješće o strategiji konsolidacije.

Na stranicama Eurostata navodi se da postupak prekomjernog deficita (EDP) podrazumijeva nekoliko koraka koji mogu dovesti i do sankcija, a sve s ciljem ohrabrivanja države članice da dovede proračun pod kontrolu čime se osigurava 'dobro funkcioniranje ekonomske i monetarne unije'.