ZA DEKRIMINALIZACIJU KLEVETE

Europska federacija novinara upozorava Kosor

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.02.2011 15:51
  • Objavljeno 21.02.2011 u 14:26
jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Povodom najnovijih izmjena Kaznenog zakona RH prema kojima će biti moguće zatvorom kažnjavati novinare zbog klevete, predstavnici Europske federacije novinara i regionalne grupe Međunarodne federacije novinara uputili su otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem ju upozoravaju da su novinarske profesionalne pogreške, uključujući i klevetu i povredu časti javnih osoba, u domeni kaznenog zakona najveća prijetnja slobodi medija

U pismu koje potpisuju predsjednik i glavni tajnik Europske federacije novinara Arne Koenig i Aidan White istaknuli su kako se premijerki Kosor obraćaju ispred organizacija koje predstavljaju više od 260.00 novinara u više od 30 europskih zemalja, uključujući i zemlje članice Europske unije. Izrazili su veliku zabrinutost zbog Nacrta Kaznenog zakona, koji će biti predmetom odlučivanja u Hrvatskom saboru u ožujku.

Podsjećanje Kosor na Europsku povelju o ljudskim pravima

Željeli bismo Vas podsjetiti da je Hrvatska kao zemlja koja želi postati članicom Europske unije dužna primjenjivati Europsku povelju o temeljnim ljudskim pravima i njen članak 11 o medijskim slobodama.

'Razumijemo da su mjere zaštite ustavnog prava na osobno dostojanstvo i čast potrebne u svakoj demokraciji, no one moraju biti u skladu s temeljnim pravom medija da obavještavaju, a javnosti da dobiva informacije i mišljenja', istaknuto je u spomenutom pismu.

Premijerki Kosor je pritom skrenuta pažnja na slučaj Lingen protiv Austrije, kojim je Europski sud za ljudska prava afirmirao pravilo da 'su granice kritičkih primjedbi šire ukoliko se radi o političarima nego ukoliko se radi o privatnoj osobi'.

Europski sud je, napomenuli su, presudio i da zahtjev da optuženi novinar dokaže istinitost navodne klevete narušava novinarsko pravo na iznošenje ideja u smislu članka 10 Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i pravo javnosti da bude obaviještena. Također su istaknuli kako OESS već godinama preporučuje dekriminalizaciju klevete, budući da su zadržani obeshrabrujući učinci tog kaznenog djela, bez obzira na činjenicu što te zastarjele odredbe u zapadnoj Europi nisu korištene desetljećima.

Predstavnici Europske i Svjetske federacije novinara takav stav OESS-a argumentirali su stavom Miklosa Harasztija, bivšeg predstavnika OESS-a za slobodu medija: 'Samo postojanje te odredbe služi kao opravdanje državama koje ne žele dekriminalizirati novinarske pogreške i prepustiti ih isključivo građanskom pravu.'

EFJ pozvao je stoga Vladu RH na promjenu teksta Nacrta Kaznenog zakona i dekriminalizaciju klevete ili, u najmanju ruku, izostavljanje moguće kazne zatvora za novinare.

'Smatramo također da je odredba 'Tko god pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu...' pretjerano općenita, što može prouzročiti zloupotrebu', poručili su bivšoj novinarki i aktualnoj premijerki Jadranki Kosor predstavnici europskog i svjetskog udruženja novinara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi