veliki pritisak

Europarlamentarci zabrinuti zbog 'ozbiljnih prijetnji' demokraciji u Grčkoj

07.02.2024 u 16:30

Bionic
Reading

Europarlamentarci izrazili su rezolucijom u srijedu ozbiljnu zabrinutost zbog "ozbiljnih prijetnji" demokraciji, vladavini prava i temeljnim pravima u Grčkoj

Europski parlament "izrazito je zabrinut zbog vrlo ozbiljnih prijetnji demokraciji, vladavini prava i temeljnim pravima u Grčkoj" te "naglašava da su sustavi provjere i ravnoteže ključni za snažnu demokraciju i sa zabrinutošću napominje da su ti sustavi pod velikim pritiskom" u Grčkoj, stoji u rezoluciji usvojenoj s 330 glasova za, 254 protiv i 26 suzdržanih.

Kao problematični u Grčkoj posebno su apostrofirani, između ostalih, nedostatak medijskog pluralizma i sigurnosti novinara, korištenje špijunskog softvera protiv političkih protivnika, pretjerana policijska upotreba sile i tzv. pusbhack prema nezakonitim migrantima.

Europarlamentarci također su pozvali grčku vladu "da donese hitne mjere i potrebne reforme kako bi se poboljšali kapaciteti i transparentnost policije za istraživanje slučajeva organiziranog kriminala, uključujući istraživanje snažnih naznaka povezanosti organiziranog kriminala i policije u svim redovima".