POČETKOM STUDENOGA

Europa ukida vize za BiH i Albaniju

07.10.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Europski parlament u četvrtak je na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu velikom većinom podržao ukidanje viza za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, a konačnu odluku o tome trebaju donijeti ministri unutarnjih poslova zemalja članica, najvjerojatnije početkom studenoga.

Za izvješće koje je pripremila slovenska parlamentarna zastupnica Tanja Fajon glasovalo je 538 zastupnika, 47 ih je bilo protiv a 41 suzdržan. Protiv izvješća u kojem se traži vizna liberalizacija glasovali su zastupnici iz euroskeptičnih stranaka desnice.

Zastupnica Fajon zauzela se za to da se vize ukinu prije kraja ove godine.

Vijeće EU-a o tome odlučuje kvalificiranom većinom, a Francuska i još neke članice najavile su da će tražiti sigurnosna jamstva da nema opasnosti od uvoza ilegalnih imigranata i pripadnika organiziranog kriminala iz tih dviju zemalja.

U raspravi o izvješću zastupnice Fajon u srijedu navečer sudjelovala je i povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem. Ona je istaknula da su BiH i Albanija ispunile sva mjerila koja im je EU postavila za ukidanje viza. Malmstroem je rekla da su obje zemlje zaslužile ukidanje viza nakon što su uvele biometrijske putovnice, pojačale nadzor nad granicama i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Krajem prošle godine EU je ukinuo vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru i nakon što se liberalizira vizni režim za BiH i Albaniju ostat će samo građani Kosova koji ne mogu putovati bez viza.

Pet članica Europske unije ne priznaje neovisnost Kosova i stoga je vrlo teško naći tehničko rješenje da bi osobe s kosovskim putovnicama mogle putovati u EU bez viza.