TJERALICE

Europa se ujedinila i traži najopasnije bjegunce

07.12.2016 u 07:45

Bionic
Reading

Na Europskoj tjeralici najtraženijih bjegunaca nalazi se 60 kriminalaca, među kojima su osuđeni ili osumnjičeni ubojice, otmičari, teroristi i krijumčari droga zbog čega su 23 zemlje, Europol i Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) ujedinili snage kako bi uhitili najtraženije europske kriminalce, među kojima ima i hrvatskih bjegunaca

Od završetka popisa najtraženijih bjegunaca krajem siječnja 2016. uhićena su 24 kriminalca, ali se mnogi i dalje skrivaju po cijeloj Europi zbog čega na njihovom uhićenju blisko surađuje europske agencije za provođenje zakona, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Pomoć građana i javnosti dosad se pokazala odlučujućom jer je devet od dosadašnja 24 uhićenja povezano s interesom medija za najtraženije europske bjegunce kao i s dojavama iz javnosti.

Policija stoga poziva građane koji imaju bilo kakvu informaciju o traženim osobama da joj to dojave putem profila traženih bjegunaca.


Među bjeguncima koje potražuje Hrvatska je 64-godišnji Marijan Vidović koji je zbog prevare osuđen na šest godina zatvora. Na prijedlog hrvatskog ENFAST tima nalaze se i Darjan Ješovnik, slovenski državljanin kojeg se traži zbog sudjelovanja u krijumčarenju 718 kilograma kokaina iz Brazila u Europu te Bojan Dragičević koji je pobjegao iz zatvora u Puli gdje je bio zbog razbojništva.

Stranica, dostupna na adresi www.eumostwanted.eu, od siječnja prošle godine objavljuje podatke o najzloglašenijim međunarodno potraživanim osobama koje su osuđene ili osumnjičene za teška kaznena ili teroristička nedjela u Europi. Putem nje građani unutar ili izvan EU-a policiji mogu prosljeđivati korisne informacije, čak i anonimno. Zemlje koje sudjeluju u tom projektu mogu na stranicu staviti po nekoliko osobe za koje pretpostavlja da se nalazi na teritoriju druge članice.