NJEMAČKI MINISTAR

Europa nema razumne alternative za ruski plin

28.03.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Za energetsku opskrbu Europe nema 'razumne alternative' ruskome plinu, rekao je njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel, dok traje rasprava o mogućim gospodarskim sankcijama Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima

Na forumu što ga je organizirao pokrajinski list Neue Osnabruecker Zeitung (NOZ), socijaldemokrat Gabriel rekao je da se mnogi ponašaju kao da su im na raspolaganju brojne opcije u zamjenu za ruski plin.

'Čak i u najgore doba Hladnog rata, Rusija je poštovala svoje trgovinske obveze', rekao je ministar u četvrtak na forumu, a prenio NOZ.

Njemačka uvozi 35 posto prirodnog plina iz Rusije, a postotak uvezenog ruskog plina još je veći u nekim državama istočne Europe.

Nedavno je poljski premijer Donald Tusk kritizirao njemačku ovisnost o ruskome plinu i nazvao je prijetnjom suverenitetu Europe.

Norveška, koju često predstavljaju kao alternativnog dobavljača plina, ima ograničene mogućnosti izvoza, a plin iz Nizozemske nije dovoljno kvalitetan, rekao je Gabriel.

Njegove ocjene protivne su izjavama drugih njemačkih dužnosnika i kancelarke Angele Merkel koja je najavila da događaji u Ukrajini vode 'novom načinu sagledavanja energetske politike' kako bi se smanjila ovisnost Europljana o ruskoj nafti i ruskome plinu.

Gabrielov glasnogovornik u petak je objasnio da se Njemačka trudi smanjiti ovisnost o ruskome plinu 'ali ne samo ruskome, već plinu općenito i zato provodimo energetsku tranziciju', u korist obnovljivih izvora energije.

'Nema u tom pitanju nikakvog razmimoilaženja' između konzervativne kancelarke Merkel i socijaldemokrata Gabriela, rekla je jedna glasnogovornica kancelarke.