NEMA MIRA

Europa na udaru: Ovo je crni niz napada u gradovima starog kontinenta

26.08.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Jedan je muškarac napao vojnike nožem u petak u Bruxelllesu uzvikujući 'Allahu Akbar' prije nego je ubijen, a tužiteljstvo je napad ocijenilo 'terorističkim', dok je drugi uhićen u Londonu nakon što je nožem ranio policajce ispred Buckinghamske palače.

Do ta je dva napada došlo u kontekstu nizanja džihadističkih napada u Europi, dok se veliki mirovni prosvjed predviđa za subotu popodne u Barceloni, tjedan dana nakon napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je poginulo 15 osoba a više od 120 ih je ozlijeđeno 17. i 18. kolovoza.

U Bruxellesu 'vjerujemo da se radi o terorističkom napadu', rekla je glasnogovornica belgijskog saveznog tužiteljstva.

Napadač protiv kojeg su vojnici upotrijebili vatreno oružje 'preminuo je', dodala je ona. Dvaput je uzviknuo 'Allahu Akbar' napadajući dva vojnika od kojih je jedan lakše ranjen'.

Belgijski mediji objavili su da je napadač somalijskog podrijetla i da ima oko 30 godina.

  • +12
Napad u Barceloni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Do napada je došlo nakon 20 sati na bulevaru u središtu glavnog grada Belgije, blizu glavnog trga Grand Placea, jedne od 'osjetljivih' zona gdje ophodnju vrše naoružani vojnici zbog terorističke prijetnje u Belgiji. To je prisustvo pojačano nakon napada 22. ožujka 2016. kad su ubijene 32 osobe a ozlijeđene 150 u Bruxellesu.

Belgija je u ožujku 2016. bila meta dvostrukog napada samoubojica Islamske države što se smatra najtežim napadom ikada počinjenim u Belgiji.

Otada je bila poprište nekoliko napada na vojnike i policajce. Alžirac koji živi u Belgiji napao je mačetom i ranio 6. kolovoza 2016. dvije policajke u Charleroiu uz povike 'Allahu Akbar' prije nego je ubijen. Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

U Londonu je policija objavila tijekom noći da je muškarac uhićen za napad pred Buckinghamskom palačom pritvoren u okviru 'Terrorism Act 2000', britanskih protuterorističkih zakonskih propisa. Ima između 20 i 30 godina.

  • +2
Manchester nakon terorističkog napada Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Zaustavio je automobil oko 20.35 sati po lokalnom vremenu blizu policijskog vozila ispred palače gdje se nije nalazila kraljica Elizabeta II., koja je u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral.

'Policajci su primijetili veliki nož u njegovom automobilu i krenuli ga uhititi', po priopćenju britanske policije. 'Tijekom operacije privođenja dva su policajca lakše ranjena u ruku'. Primili su liječničku pomoć i nekoliko sati kasnije pušteni iz bolnice.

Velika Britanija je teško pogođena terorizmom ove godine s tri napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država od ožujka. U Londonu su napadači upotrijebili dvaput vozilo usmjerivši ga na prolaznike i potom ih napali noževima, u ožujku (pet mrtvih) i lipnju (osam mrtvih). U svibnju jedna se osoba raznijela bombom kućne izrade na izlasku s koncerta u Manchesteru pri čemu su poginule 22 osobe.

Još je napada ili pokušaja napada nedavno počinjeno u Europi.

U Finskoj je napad nožem ocijenjen terorističkim, a poginule su dvije osobe te ih je osam ranjeno 18. kolovoza.

U Nizozemskoj je koncert američke rock skupine Allah-Las otkazan u srijedu navečer u Rotterdamu zbog 'konkretne' informacije iz Španjolske o planiranom napadu. No, pojavile su se sumnje glede autentičnosti te prijetnje te je nizozemski tisak u petak naveo podatak da se možda radilo o lažnoj dojavi.