prisilno slijetanje

Eurocontrol pomaže zračnim prijevoznicima koji žele zaobići Bjelorusiju

24.05.2021 u 18:28

Bionic
Reading

Europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol objavila je u ponedjeljak da pomaže zračnim prijevoznicima da zaobiđu bjeloruski zračni prostor ako to požele nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanair na slijetanje u nedjelju pa uhitio disidentskog novinara na tom letu

Dok se lideri EU-a okupljaju kako bi raspravili ograničenja zračnog prometa s Bjelorusijom kao odgovor na incident u kojem je bjeloruski vojni avion presreo let između Grčke i Litve te ga prisilio na slijetanje u Minsku, Eurocontrol je naveo da očekuje 64 leta bjeloruskog prijevoznika Belavie u svom zračnom prostoru u ponedjeljak.

Eurocontrol kaže da "radi sa zrakoplovnim tvrtkama i pružateljima usluga u zračnom prometu u bjeloruskim susjednim zemljama kako bi se osigurala raspoloživost kapaciteta i kako bi zrakoplovni prijevoznici mogli izbjeći bjeloruski zračni promet ako to požele".

Agencija je navela da tri prijevoznika EU-a - njemačka Lufthansa, poljski LOT i latvijski airBaltic provode 14 letova tjedno za Bjelorusiju.

"Zbog zatvaranja istočnog dijela ukrajinskog zračnog prostora, brojne zrakoplovne tvrtke EU-a koriste zračni prostor Bjelorusije na svojim letovima prema Aziji", rekli su iz agencije za Reuters.

Eurocontrol je priopćio da je oko 2500 letova iz zračnog prostora EU-a polijetalo, slijetalo ili prelijetalo Bjelorusiju prošli tjedan do 19. svibnja, od kojih je 419 provela Belavia.

Bjeloruski prijevoznik trenutačno leti u ili iz 21 grada EU-a, od Helsinkija do Larnake na Cipru, dodaje europska agencija.

Eurocontrol je rekao da je takozvanom Čikaškom konvencijom, temeljnim međunarodnim ugovorom o zrakoplovstvu stvorenim nakon Drugog svjetskog rata, zabranjena uporaba oružja protiv civilnih zrakoplova u letu.

Ako se takav zrakoplov presretne, "životi osoba na letu i sigurnost zrakoplova ne smiju se ugroziti", navodi se u konvenciji.