OPASNIJI OD NAFTE

EU zataškavala štetnost biodizela?

25.04.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Biogoriva poput biodizela iz soje mogu stvoriti četiri puta veće emisije štetnih plinova od standardnog dizela ili nafte, pokazao je dokument EU-a u čiji je posjed došla agencija Reuters. Iz Europska komisije poručili su da nisu zataškavali dokument već su željeli najprije napraviti dublju analizu.

Čelnici EU-a dogovorili su smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 20 posto do 2020., a sastavni dio tog paketa mjera je i povećanje udjela biogoriva u gorivima za automobile na 10 posto.

Međutim, Europsku uniju sada brine utjecaj na okoliš. O tome se trenutačno provode četiri istraživanja. Naime, biogoriva poput biodizela iz soje mogu stvoriti četiri puta veće emisije štetnih plinova od standardnog dizela ili nafte, pokazao je dokument EU-a u čiji je posjed došla agencija Reuters.

Biodizel iz sjeverne Amerike dobiven iz soje neizravno oslobađa 339,9 kilograma ugljičnog dioksida po gigadžulu, što je četiri puta više od standardnog dizela, stoji u dokumentu EU-a, u aneksu koji je izbačen iz izvješća objavljenog u prosincu. Konvencionalni dizel oslobađa oko 85 kilograma.

Europska komisija kaže da nije zataškavala dokument već da je željela najprije napraviti dublju analizu.