temeljno pravo

EU traži da se pravo na pobačaj uvrsti u Europsku povelju, HDZ-ovac glasao protiv

07.07.2022 u 18:53

Bionic
Reading

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom traži da se pravo na legalan i siguran pobačaj uvrsti u Europsku povelju o temeljnim pravima

Taj zahtjev uvršten je u Rezoluciju koja je kao primarni cilj imala osuditi odluku američkog vrhovnog suda kojom se ukida zakon o pravu na pobačaj u toj državi. Većina zastupnika Europskog parlamenta smatra da u EU treba zaštititi prava žena na pobačaj i zdravlje, javlja RTL.

Za ovu Rezoluciju glasalo je 324 zastupnika, a 155 protiv, dok je 38 bilo suzdržanih. Parlament traži od Vijeća izmjenu članka 7. Povelje i dodatak kako "svatko ima pravo na siguran i zakonski pobačaj".

Zastupnici su zabrinuti i zbog povećanja financiranja udruga koje se zalažu za zabranu pobačaja, uključujući i u nekim zemljama članicama Europske unije. Pozivaju Europsku komisiju i zemlje članice na pružanje političke potpore braniteljima ljudskih prava i pružateljima zdravstvenih usluga kako bi se unaprijedila seksualna i reproduktivna prava.

Protiv ove Rezolucije Europskog parlamenta bila je i Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) koja, kao i druga predstavništva vjerskih zajednica, sudjeluje u konzultacijama s institucijama Europske unije.

Po ovom pitanju u nezgodnoj poziciji bila je predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola iz Malte. U toj zemlji članici EU-a pobačaj nije dopušten dok Europski parlament, na čijem je ona čelu, osuđuje zakone u SAD-u.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol poslao je priopćenje u kojem navodi da je on glasao protiv ove Rezolucije. Smatra da je to pitanje koje nije u nadležnosti EU te da narativ kojim se, kako navodi “promiče kultura smrti te tvrde da je pobačaj ljudsko pravo, što nije točno”, po njemu "dolazi od ljevičarskih aktivista u Europi, ali i u Hrvatskoj".