embargo na trgovinu oružja

Iran odbacuje UN-ove tvrdnje da je Saudijska Arabija napadnuta njegovim raketama

12.06.2020 u 21:03

Bionic
Reading

Iran je u petak odbacio izvješeć Ujedinjenih naroda (UN) u kojem stoji da su krstareće rakete kojima su lani pogođena naftna postrojenja i zračna luka u Saudijskoj Arabiji bili 'iranskog podrijetla'

U izvještaju koji je Reuters dobio na uvid u četvrtak stoji i da je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao Vijeću sigurnosti da je nekoliko komada oružja i povezanog materijala koji su američke snage zaplijenile u studenom 2019. i veljači 2020. bilo „iranskog podrijetla“.

Iran odbacuje tvrdnje glavnog tajništva UN-a za koje se čini da su nastale pod pritiskom režima u SAD-u i Saudijskoj Arabiji“, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

„Zanimljivo je da taj izvještaj dolazi u vrijeme kad SAD priprema nacrt opasne rezolucije kojom će produžiti embargo na trgovinu oružja Irana“, dodaje se u priopćenju.

Iran je u srijedu pozvao Rusiju i Kinu da se odupru pozivima Washingtona za produljenje embarga koji bi trebao isteći u listopadu, u sklopu nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila potpisanog 2015. godine.

Američki predsjednik Donald Trump je 2018. povukao SAD iz tog ugovora, a njegova vlada pritišće UN da proširi i ojača taj embargo, tvrdeći da bi njegovo ukidanje omogućilo Teheranu da trguje oružjem i time pojača sukobe na Bliskom istoku.

Washington je zaprijetio da bi u slučaju da se embargo ne produži mogao vratiti sve sankcije nad Iranom određene nuklearnim sporazumom, iako je napustio taj dogovor.