PRIPREMNI DOKUMENT

EU razmatra pooštravanje sankcija Hamasu i kažnjavanje izraelskih doseljenika

06.12.2023 u 22:21

Bionic
Reading

Europska unija trebala bi razmotriti pooštravanje sankcija Hamasu i nametanje sankcija izraelskim doseljenicima koji su odgovorni za nasilje u Zapadnoj obali, rekla je diplomatska služba Europske unije u dokumentu koji je pripremljen za sastanak šefova diplomacija bloka

Dokument u koji je uvid imao Reuters u srijedu daje opcije ministrima koje bi oni trebali razmotriti na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, vezano uz odgovor na rat između Izraela i Hamasa u Gazi i pripremama za ono što će doći nakon rata.

Hamas, palestinska militantna skupina koja je ubila oko 1200 ljudi u krvavom napadu na Izrael 7. listopada, već se u Europskoj uniji vodi kao teroristička organizacija što znači da bi bilo koja sredstva koja posjeduje u EU-u mogla biti zamrznuta.

No dokument predlaže i da EU "pojača sankcije protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa".

Odluke o sankcijama EU-a načelno traže odobrenje svih 27 zemalja članica koje se nisu uspjele dogovoriti o zajedničkom stavu prema trenutnoj krizi s obzirom na to da različite zemlje imaju različite poglede na širi izraelsko-palestinski sukob.

  • +5
Prosvjed obitelji talaca zatočenih u Gazi pred uredom Benjamina Netanyahua Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Viši dužnosnici EU-a, uključujući i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella, također su izrazili zabrinutost zbog rastućeg nasilja izraelskih doseljenika protiv Palestinaca na okupiranom teritoriju Zapadne obale.

Dokument za raspravu, koji su pripremili Europska služba za vanjsko djelovanje i drugi EU dužnosnici, predlaže da odgovor Unije uključuje zabranu putovanja u EU za odgovorne i sankcije za kršenje ljudskih prava.