TREBAO BI I BEOGRAD

EU priznao prve kosovske diplome

27.06.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Europsko udruženje sveučilišta priznalo je u srijedu prve 73 diplome koje su izdala sveučilišta na Kosovu, a koje bi trebao priznati i Beograd u skladu s dogovorom sklopljenim pod okriljem Bruxellesa, objavila je misija EU-a u Beogradu

U skladu s dogovorom, Srbija, koja ne priznaje neovisnost Kosova koju je ono proglasilo 2008., obvezala se da će priznati kosovske diplome nakon što ih potvrdi posebno povjerenstvo Europskog udruženja sveučilišta.

'Priznanje prve 73 diplome (...) omogućuje mladima s Kosova da iskoriste svoje diplome kako bi nastavili studij ili potražili posao u Srbiji i drugdje u Europi', rekao je Robert Cooper, posrednik EU-a u dijalogu između Kosova i Srbije.

Kosovske diplome koje je priznalo Europsko udruženje sveučilišta 'Srbija će tretirati na isti način kao i svaku drugu diplomu izdanu izvan Srbije', kaže se u priopćenju.


Beograd i Priština počeli su u ožujku 2011. dijalog pod okriljem Bruxellesa. Otada je sklopljeno više sporazuma, od kojih se najvažniji odnosi na sudjelovanje Kosova na regionalnim sastancima, na kojima Priština može govoriti u svoje ime a da Beograd ne priznaje njezinu neovisnost.

Dogovorena je i sloboda kretanja te 'integrirano upravljanje graničnim prijelazima' na granici Srbije i Kosova, što je bio predmet velikih napetosti.

Pregovori su suspendirani prije općih izbora 6. svibnja u Srbiji i nastavit će se nakon formiranja nove vlade.

Poboljšanje odnosa s Kosovom glavni je uvjet da Srbija, kandidat za članstvo u EU-u, dobije datum za početak pristupnih pregovora.