GENERAL SYREN

EU premalo izdvaja za obranu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2012 18:09
  • Objavljeno 21.09.2012 u 18:07
Američka vojska priprema se za talibansku osvetu

Američka vojska priprema se za talibansku osvetu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mnoge europske države neće si za nekoliko godina više moći priuštiti ključne dijelove svojih oružanih snaga poput zračnih ako ne povećaju vojne proračune i poboljšaju suradnju, upozorava predsjednik Vojnog odbora EU-a, švedski general Hakan Syren

U oštrom istupu, general Syren, čelnik najvišeg vojnog tijela EU-a, rekao je da su sve veći troškovi, neučinkovitost i proračunski rezovi europsku obranu doveli do kritične točke. 'Vojni kapaciteti država članica EU-a u kontinuiranom su opadanju', rekao je Syren na seminaru u Bruxellesu, koji je organiziralo ciparsko predsjedništvo EU-a.

'Za nekoliko godina, jednostavna matematika pokazuje da mnoge države članice neće moći financirati ključne dijelove svojih nacionalnih snaga, a najbolji primjer su zračne snage', rekao je.

Syren je napomenuo da na to upozorava sada jer mu se približava kraj trogodišnjeg mandata na čelu Vojnog odbora. Mnoge države članice smanjile su troškove za obranu u sklopu mjera za smanjenje deficita. Samo nekoliko europskih članica NATO-a izdvaja za obranu dva posto BDP-a koliko propisuje Savez.

Syren je rekao da su smanjenja vojnih proračuna samo pogoršala druge probleme. Države članice neučinkovito raspolažu tim sredstvima, stvarajući prevelike kapacitete u nekim područjima dok u druga u kojima postoje 'kritični nedostaci' ne ulažu, rekao je, upozorivši da bi Europa mogla postati vojno marginalizirana.

'Sramotno je očito' da već odavno utvrđene europske slabe točke kao što su obavještajno djelovanje, precizno navođeno streljivo i opskrba zrakoplova gorivom u zraku još nisu otklonjene, rekao je.

Kao još jedan pritisak na europske oružane snage naveo je visoke troškove vojnih operacija. Obrambeni stručnjaci optužuju europske vlade da dupliraju napore naručujući vojnu opremu po nacionalnim standardima umjesto da dogovore jedinstveni europski standard.

Syren je ocijenio da bi najavljeno spajanje francusko-njemačkog zrakoplovnog koncerna EADS-a s britanskim proizvođačem vojne opreme BAE Systems bio 'jako velik korak' prema smanjenju takvog dupliranja. Prije tri godine, proračuni država članica EU-a za obranu iznosili su ukupno 200 milijardi eura na godinu, što je odgovaralo vojnim proračunima Kine, Rusije, Japana, Indije i Saudijske Arabije zajedno. Nastave li se sadašnji trendovi, 'Kina i Rusija uskoro će biti na gotovo istoj razini' kao i EU, rekao je.

Syren je pozvao države članice EU-a da povećaju izdvajanja za obranu i poboljšaju vojnu suradnju. Europske vlade već su počele udruživati resurse u nekim obrambenim područjima, no Syren smatra da je to potrebno uzdići na 'posve novu razinu'.

Predložio je da bi se to moglo postići tako da se dio nacionalnih proračuna za obranu odvoji za zajedničke europske svrhe. Te bi se iznose postupno povećavalo, s početnih pet posto vojnih proračuna na 25 posto ili 50 milijardi eura na godinu za deset godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi