NETANYAHU NA INSTITUTU

Izrael započinje prvu fazu testiranja cjepiva za COVID-19 na ljudima

02.11.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Tijekom posjeta Medicinskom centru Chaim Sheba u Tel Hashomeru, gdje su započela klinička istraživanja o cjepivu koje je razvijeno na Izraelskom institutu za biološka istraživanja (IIBR), premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da Izrael trenutno proživljava drugi val koronavirusa. 'Bili smo među prvima koji su ponovno uveli lockdown; sad kad izlazimo iz lockdowna, europske države u njega ulaze tijekom intenzivnog drugog vala', rekao je Netanyahu

'Čeka nas još tranzicija i još faza. Te faze zahtijevaju od nas da provodimo mjere koje je kabinet za koronavirus propisao, i znam da će to biti teško, pogotovo za ulične prodavače. Pomoći ćemo im na svaki mogući način tako da iz ove situacije izađu u što povoljnijem položaju, bez da riskiraju svoje zdravlje i zdravlje državljana Izraela, a isto ćemo učiniti i za ostatak populacije', kazao je izraelski premijer.

Poručio je da je istinski izlaz iz krize prouzrokovane koronavirusom - razvoj cjepiva.

'Stoga je ovo važan dan, dan koji pruža ohrabrenje. Upravo smo upoznali Segeva, 26-godišnjeg Izraelca koji se dobrovoljno prijavio da bude na prvoj crti obrane i primi eksperimentalno cjepivo koje su ovdje razvili nadareni znanstvenici IIBR-a. Želimo im uspjeh tijekom ove faze kao i tijekom nadolazećih faza. S Božjom pomoći, imat ćemo cjepivo napravljeno u Izraelu. To je jako velika stvar', kazao je Netanyahu.

Dodao je da Izrael, uz razvoj cjepiva, surađuje i s velikim farmaceutskim tvrtkama zajedno s ministarstvom zdravstva kako bi donio cjepiva u zemlju, a on osobno koristi svoje veze sa svjetskim vođama kako bi se dovela i proizvodnju cjepiva.

Na samom početku pandemije, premijer Netanyahu zadužio je državni Institut za biološka istraživanja (IIBR) da razvije cjepivo protiv virusa, a vlasti su nedavno objavile da će prva klinička ispitivanja tog potencijalnog cjepiva nazvanog "BriLife" - kombinacije riječi "Briout" ili zdravlje na hebrejskom i "Life", život na engleskom, uz slova "IL" od Izrael - početi 1. studenoga.

Laboratoriji biološkog instituta proizveli su cjepivo koje je izazvalo "učinkovit imunološki odgovor" kod malih životinja poput miševa, hrčaka i kunića i većih poput svinja, rekao je dr. Shmuel Shapira, direktor IIBR-a.

Prvog studenoga laboratorij započinje prvu fazu kliničkih ispitivanja na dva dragovoljca stara između 18 i 55 godina koje su izabrale bolnice Sheba i Hadassa, naglasio je Shapira.

Ovisno o prvim reakcijama vlasti će prijeći s 2 dragovoljca na 80 u prvoj fazi, i zatim u prosincu na 980 u drugoj fazi i na 25.000 u trećoj, i posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja predviđenih oko travnja i svibnja sljedeće godine.