OSIM U 'KRAJNJOJ NUŽDI'

EU poziva Izrael da ne koristi smrtonosnu silu kao odgovor na palestinske napade

28.01.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je Izrael da, osim u 'krajnjoj nuždi', ne koristi smrtonosnu silu kao odgovor na palestinske napade u petak i subotu u kojima je ubijeno sedam i ranjeno 12 ljudi

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je Izrael da, osim u 'krajnjoj nuždi', ne koristi smrtonosnu silu kao odgovor na palestinske napade u petak i subotu u kojima je ubijeno sedam i ranjeno 12 ljudi.

U subotu je dvoje ljudi ranjeno u pucnjavi u novom napadu u Istočnom Jeruzalem, objavila je prijepodne izraelska policija i okvalificirala to kao 'teroristički napad' počinjen dan nakon smrtonosnog napada na sinagogu u istome gradu u kojem je ubijeno sedam i ranjeno 10 ljudi.

Pucnjava se dogodila manje od 24 sata nakon napada na sinagogu počinjenog na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta Napade su osudili izraelski saveznici i neke arapske zemlje, a u istrazi su na ispitivanje privedene 42 osobe.

'Europska unija u potpunosti razumije legitimnu zabrinutost Izraela po pitanju sigurnosti, što je dodatno opravdano najnovijim terorističkim napadima, ali treba naglasiti da se smrtonosna sila ne koristi osim u krajnjoj nuždi, kada je neizbježno da se zaštite životi"' rekao je Borrell, nakon što je u subotu palestinski mladić ranio oca i sina u blizini važnog arheološkog objekta za Židove.

Borrell tvrdi da je Unija zabrinuta rastom napetosti u Izraelu i na palestinskim područjima te poziva obje strane da učine sve što je moguće i primire trenutno stanje i pokrenu koordinirane akcije kako bi se spriječili novi napadi i nasilje.

On također dodaje da je u četvrtak u Jeninu, na Zapadnoj obali, u sukobima s izraelskim vojnicima ubijeno devet Palestinaca i 20 drugih ranjeno, dok Izrael poručuje da je operacija u Jeninu izvedena kako bi se uhitili pripadnici militantne skupine Islamski džihad.

U istom priopćenju, Borrell proziva Izrael da je prošle godine na Zapadnoj obali u sukobu s izraelskim snagama poginulo više od 150 ljudi, među kojima 30 djece. Potom je u zasebnom priopćenju naveo da je Unija 'užasnuta gnusnim terorističkim atentatom u petak na ljude pred sinagogom i današnjim napadom u Istočnom Jeruzalemu'. 'EU odlučno osuđuje te bezumne akcije nasilja i mržnje', priopćio je Borrell i pozvao na obnovu mirovnih pregovora.

  • +2
Napad na sinagogu u Jeruzalemu Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Također je uputio apel dvjema stranama da ne reagiraju na provokacije. Uz SAD, Jordan i Egipat, arapske zemlje koje su potpisale mirovne sporazume s Izraelom, također su osudile napad na sinagogu kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od nekoliko arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom prije dvije godine.

S druge strane, Islamski džihad je pohvalio palestinski napad na sinagogu, ali nije za njega preuzeo odgovornost.   Libanonska šijitska skupina Hezbollah u subotu je pozdravila napad na sinagogu, a palestinski pokret Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze pozdravio ga je kao 'odgovor na zločin u Jeninu te kao prirodni odgovor na kriminalne radnje okupatora'.

SAD je jučer osudio 'očiti teroristički napad' na sinagogu, a zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel je rekao novinarima da su američki dužnosnici u kontaktu s izraelskim kolegama i dodao kako ne očekuje da će zbog napada doći do izmjene plana putovanja državnog tajnika Antonyja Blinkena u Izrael drugi tjedan.

'To je apsolutno strašno. Naše misli, molitve i sućut idu ubijenima u ovom užasnom činu nasilja. Najsnažnije osuđujemo ovaj očiti teroristički napad. Naša predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta', rekao je Patel.