HOĆEŠ ZAKON? DAJ PARE!

EU parlament trese korupcijska afera

30.03.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon što Hrvatska jednom nekad zatvori poglavlje o pravosuđu, očekujemo da Europska unija na istu temu otvori pregovore sama sa sobom. Četvoro EU zastupnika nasjelo je na stupicu Sunday Timesa. Pristali su se prodati za 100.000 eura godišnje ne bi li progurali nekoliko amandmana vezanih za poslovanje banaka. Dvojica od četvorice su Balkanci, tj. Slovenac i Rumunj; čudi li nas to pretjerano?

Lova puno toga može kupiti, a među dostupnijom tržišnom robom svakako se nalazi i politički i moralni integritet zastupnika, kako nam dokazuje najnovija afera koja je pogodila Europski parlament. Na vatrici iskušenja odlučio je EU parlamentarce popržiti britanski Sunday Times te je angažirao lažne lobiste i nazvao šezdesetak briselskih zastupnika riječima: kupujemo zakone. Očekivano, na udicu 'cash-for-laws' zakvačilo se četvero ljudi - španjolski, austrijski, slovenski i rumunjski zastupnik.

Deal je izgledao ovako: navodna lobistička tvrtka od njih je tražila da proguraju par amandmana, koji su se ticali razvodnjavanja regulative bankovnog sektora ili pak zakona o zaštiti potrošača, u krajnjoj konzekvenci savršeno nebitno, a zauzvrat bi parlamentarci bili upisani na njihovu platnu listu s godišnjim primanjima od 100.000 eura

'Business as usual', pomaljalo se toga dana u glavi Adriana Severina, rumunjskog EU zastupnika koji je nekada vršio dužost vicepremijera. 'Samo da vam kažem da je amandman koji ste htjeli predložen na dnevni red', napisao je nedugo poslije sklapanja ugovora, a potom poslao i fakturu na 12.000 eura. Severin se pak nije dao smesti nakon što je priča o namještaljci osvanula na naslovnici Sunday Timesa. 'Nisam učinio ništa što je ileglano ili što bi bilo protiv normalnog ponašanja ovdje', izjavio je bacajući ljagu na središnje europsko političko tijelo indirektno ga optužujući za korupcijsku premreženost.

Iako su ga domaći socijalisti pozvali da momentalno da ostavku, ovaj je to glatko odbio te će odsad funkcionirati kao nezavisni zastupnik. Javio se i njemački parlamentarac Martin Schulz koji predvodi socijalističko krilo Europskog parlamenta s nadom da će Severin ipak napustiti sabor ne bi li se nanijela daljnja šteta ugledu institucije.

Druga ribica zove se Ernst Strasser, nekadašnji austrijski ministar unutrašnjih poslova i vođa kršćanskodemokratske Stranke austrijskog naroda. Čovjek je pred skrivenim kamerama priznao da godišnje mlati oko pola milijuna eura samo na legislativne dogovore s lobistima. 'Lobisti su lobisti i imaju posebnu vrstu mirisa. To je istina i ja sam pomalo takav. Dakle, moramo biti vrlo oprezni', rekao je dalje pri sklapanju lažnog ugovora.

Nakon razotkrivanja Strasser je smjesta dao ostavku riječima da ne želi štetiti ugledu vladajuće austrijske koalicije, što je čudesno koincidiralo sa zahtjevom vicekancelara i trenutačnog predsjednika njegove stranke Josefa Proella da smjesta napusti sve dužnosti.

Šaptom je pao i Zoran Thaler, nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova.

Četvrti na popisu potkupljenih je španjolski EU zastupnik Pablo Zalba koji se pravio lud riječima da je žrtva zamke (dobro jutro!) novinara u kojoj se od njega tražilo da napiše nacrt dvaju amandmana na zakon o zaštiti potrošača. Kao, drugi amandman je išao na ruku malih poduzetnika i sve je to bilo napravljeno potpuno  iz političkog uvjerenja. S, eto, malim bonusom od sto tisuća eura za tako herojsku provedbu ideala.

Adrian Severin predlaže zakone za 12.000 eura

Afera je dobila i administrativni nastavak, tek toliko da ne bismo zaboravili kako smo u Bruxellesu. Naime, nastale su tenzije na relaciji OLAF (antikorupcijska služba EUa) – Jerzy Buzek (predsjednik parlamenta). Potonji smatra da istraga o lobističkom potplaćivanju zastupnika ne spada u ingerenciju OLAF-a te su im zaštitari uskratili ulaz u zgradu. Razlog ne može biti birokratskiji: misija antikorupcijskog ureda je zloupotreba novca iz europske blagajne, a s obzirom na to da se ovdje nije radilo o kućnoj lovi, istragu bi trebao izvršiti netko drugi. Ali tko? Za to vrijeme uredi troje inkriminiranih zastupnika su zaključani i postoji realna opasnost da se unište dokumenti koji bi bili sudski iskoristivi.

I dok se u Europskom parlamentu ne dogovore tko bi i kada mogao povesti istragu, sve ostaje na istražnim postupcima matičnih država, koji su, doduše, pokrenuti, no mogli bi dovesti do jurisdikcijske paralize i zakašnjelih presuda, upozorava Transparency International, zbog mjestimično konfliktnih i neusklađenih zakona. Po njima, jedini pozvan da vodi proces je belgijski javni tužitelj. A jedini pozvani da ih brane? Naravno, Berlusconijevi odvjetnici. No da, dečki su ovih dana zauzeti...