REZERVE RIJETKIH MINERALA

EU otvara ured na Grenlandu u potrazi za ključnim sirovinama

13.03.2024 u 17:07

Bionic
Reading

EU će otvoriti ured na Grenlandu kako bi pregovarao o pristupu rezervama sirovina potrebnih za prijelaz na energiju s niskim razinama ugljika, rekao je savjetnik EU-a za trgovinu Tomas Baert

Ured će biti otvoren u petak, drugog dana službenog posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i danske premijerke Mette Frederiksen Grenlandu. „Svakako želimo dodatno proširiti našu suradnju na području ključnih sirovina”, rekao je novinarima u utorak Baert, savjetnik predsjednice EK za trgovinu.

Von der Leyen i Frederiksen obići će tokom dvodnevnog službenog posjeta i Farske otoke. I Grenland i Farski otoci samoupravni su teritoriji i nisu u sastavu EU-a, ali su dio Danske koja jest članica Unije. Smješteni su na strateško važnoj poziciji na Atlantiku.

Grenland spada među područja s najvećim rezervama rijetkih Zemljinih minerala u svijetu koje su potrebne za proizvodnju niza tehnoloških uređaja i za prijelaz na gospodarstvo s niskim razinama ugljika. Farski otoci bogati su pak ribom, a Danska planira i postavljanje radara.

"Posjet predsjednice von der Leyen Grenlandu i Farskim otocima doista treba promatrati gotovo kao geopolitički posjet", rekao je Baert, dodavši da EU također nastoji ojačati svoju poziciju na Arktiku u kontekstu okoliša i sigurnosnih pitanja.

EU nema ni rudnike ni pogone za preradu 'tehnoloških' sirovina, a nastoji smanjiti ovisnost o Kini koja dominira njihovom proizvodnjom.

SAD je 2020. godine otvorio konzulat u glavnom gradu Grenlanda Nuuku, godinu dana nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump ponudio da će kupiti otok u sklopu pokušaja Washingtona da proširi diplomatsku i komercijalnu prisutnost na Grenlandu i na Arktiku.