OBAMA PISAO PUTINU

EU: Nove sankcije Rusiji od četvrtka

29.07.2014 u 22:20

Bionic
Reading

Zemlje Europske unije u utorak su postigle dogovor o gospodarskim sankcijama Rusiji koje će se ponovno razmotriti nakon tromjesečnog razdoblja, a posebice su na meti novih sankcija banke kojima će se ograničiti pristup financijskim tržištima, doznaje se iz diplomatskih izvora

Najnovije sankcije EU-a trebale bi stupiti na snagu u četvrtak, dodali su diplomati.

Radi se o prvoj velikoj seriji ekonomskih sankcija protiv Rusije čiji je cilj natjerati predsjednika Vladimira Putina da prestane s potporom tvrtkama koje destabiliziraju Ukrajinu.

'Postignut je politički dogovor o seriji ekonomskih sankcija' tijekom sastanka veleposlanika 28 zemalja članica, rekla je glasnogovornica diplomatske službe EU-a.

Sporazumom se blokira pristup financijskim tržištima EU-a, zabranjuje se prodaja oružja, osjetljive tehnologija u domeni energetike i proizvodi kojima je svrha dvostruka, i civilna i vojna.

EU je odlučila blokirati i imovinu četiri ruska poslovna čovjeka bliska Putinu koji su optuženi da su izvukli korist iz aneksije Krima ili aktivno podupirali destabilizaciju istoka Ukrajine. Njihova imena još uvijek nisu poznata, a bit će objavljena u srijedu.

Sjedinjene Države također pripremaju novu seriju sankcija protiv Rusije, prenosi AFP američkog državnog tajnika Johna Kerryja.

'Zajedno s Europom u procesu smo razmatranja novih sankcija' protiv Rusije, rekao je Kerry, primajući ukrajinskog kolegu po dužnosti Pavla Klimkina.

SAD bi mogle još danas uvesti sankcije Rusiji; Obama pisao Putinu

Sjedinjene Države mogle bi još danas uvesti nove gospodarske sankcije Rusiji zbog njezine potpore separatistima u istočnoj Ukrajini, kazao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Nove američke mjere tako bi se poklopile s današnjom odlukom Europske unije o sankcijama protiv ruskog financijskog, obrambenog i energetskog sektora, što su najsveobuhvatnije sankcije Unije do sada, a trebale bi stupiti na snagu od četvrtka.

'Tu sad nije podvučena crta. Trebamo procijeniti imaju li ta gospodarska ograničenja koja se nameću Rusiji željeni učinak', kazao je Earnest na briefingu za novinare.

Sjedinjene Države rade u dogovoru s Europskom unijom na uvođenju oštrijih sankcija protiv Rusije. Earnest nije govorio preciznije o kojim je novim američkim sankcijama riječ, ali je rekao kako će sankcije EU-a 'biti vrlo bliske onome što je ranije najavljivala američka administracija'.

Posljednji krug američkih sankcija, objavljenih 17. srpnja, pogodile su ruskog naftnog diva Rosnjeft, drugog po veličini proizvođača plina Novatek te treću najveću rusku banku Gazprombank, kao i druge banke, ugledne ličnosti i proizvođača oružja Kalašnjikova.

Zemlje Europske unije u utorak su postigle dogovor o gospodarskim sankcijama Rusiji koje će se ponovno razmotriti nakon tromjesečnog razdoblja, a posebice su na meti novih sankcija banke kojima će se ograničiti pristup financijskim tržištima, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Radi se o prvoj velikoj seriji ekonomskih sankcija protiv Rusije čiji je cilj natjerati predsjednika Vladimira Putina da prestane s potporom tvrtkama koje destabiliziraju Ukrajinu. Sporazumom se blokira pristup financijskim tržištima EU-a, zabranjuje se prodaja oružja, osjetljive tehnologija u domeni energetike i proizvodi kojima je svrha dvostruka, i civilna i vojna.

EU je odlučila blokirati i imovinu četiri ruska poslovna čovjeka bliska Putinu, optužena da su izvukli korist iz aneksije Krima ili aktivno podupirali destabilizaciju istoka Ukrajine, a njihova imena bit će objavljena u srijedu.

Glasnogovornik Bijele kuće također je objavio kako je američki predsjednik Barack Obama pisao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu želeći ga izravno izvijestiti da je američka vlada utvrdila da je Rusija prekršila nuklearni sporazum o raketama srednjeg dometa. Earnest je odbio komentirati kako je i kada Rusija prekršila sporazum, no rekao je da su Sjedinjene Države dijelom zabrinute zbog opasnosti od širenja nuklearnog oružja. Dodao je da činjenica da Obama ovo pitanje pokreće izravno se obraćajući Putinu svjedoči o ozbiljnosti situacije.