jesenski sastanak

EU jedinstven oko Brexita, nesuglasje oko proširenja i dugoročnog proračuna

18.10.2019 u 18:41

Bionic
Reading

Nakon što su čelnici zemalja članica Europske unije pokazali jedinstvo prihvativši prvi dan svoga summita revidirani sporazum o izlasku Velike Britanije, toga jedinstva u petak nije bilo kada je riječ o proširenju i dugoročnom proračunu

Čelnici zemalja članica Europske unije završili su u petak svoj redovni jesenski sastanak na vrhu na kojem su se bavili Brexitom, proširenjem, višegodišnjim proračunom, klimatskim promjenama i turskom intervencijom u Siriji. Prvi dan, u četvrtak uspjeli su potvrditi novi redigirani sporazum o izlasku Velike Britanije i sada je loptica prebačana u Londonu, gdje će u subotu donji dom raspravljati o tome na izvanrednoj sjednici.

Unatoč podršci velike većine zemlja članica, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora, u prvom redu zbog snažnog otpora Francuske. Na kraju summita u zaključke je ušlo da će se "Europsko vijeće vratiti pitanju proširenja prije summita EU-zapadni Balkan, u svibnju 2020. u Zagrebu".

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je odluka da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne odobri početak pregovora pogrešna.

"Izostanak konsenzusa o proširenju znači da nismo na razini odgovornosti. Ja sam se čuo s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim. Vidjet ćete uskoro dinamiku događaja u Skoplju. Ovo je bila pogrešna odluka, to nije dobro", rekao je Plenković.

Rasprava o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), sedmogodišnjem proračunu EU-a za razdoblje 2021-2027, vođena je na temelju prijedloga koje je pripremilo finsko predsjedništvo, koje je protkelih mjeseci kontaktiralo s vladama svih zemalja članica. Na temelju tih konzultacija izradili su prijedlog, koji nije zadovoljio nikoga. Dio bogatijih zemalja koje u europski proračun uplaćuju više nego što iz njega dobijaju zauzima se da se proračun ograniči na 1 posto bruto nacionalnog dohotka (BND).

Europska komisija je predložila proračun u visini 1,114 posto BND-a pa je finsko predsjedništvo izračunalu nekakav prosjek i predložilo proračun između 1,03 i 1,08 posto BND-a. Čelnici EU-a bavit će se višegodišnjim proračunom i na samitu u prosincu, a Plenković kaže da "kako stvari stoje gotovo je sto posto sigurno da se konačni dogovor o VFO-u neće postići za vrijeme finskog predsjedništva i da će se rasprava nastaviti za vrijeme hrvatskog predsjedništva" u prvom polugodištu 2020.

Europsko vijeće je također usvojilo izjavu u kojoj su osudili tursku jednostranu vojnu operaciju protiv kurskih snaga na sjeveroistoku Sirije. Pri tome su "primili na znanje" američko-tursku najavu prekida svih vojnih operacija. Čelnici su bez rasprave usvojili zaključke o klimi u kojoj su najavili da će dovršiti smjernice za svoju dugoročnu strategiju o klimatskim promjenama na summitu u prosincu.