HEBRANG O SANADERU

'Eto, potvrdio je da nismo svi znali sve'

12.10.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Prazni saborski hodnici tijekom iskaza Ive Sanadera pred Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine nisu odavali da se nešto važno događa. Saborski su zastupnici, budući da danas nema zasjedanja, uglavnom zaobišli Markov trg

Mir saborskih hodnika remete samo pripadnici osiguranja koji brane slobodno kretanje do klubova zastupnika, što nije uobičajena praksa. Pred vratima Kluba zastupnika HDZ-a zaustavio nas je stražar s pitanjem kamo smo se zaputili. Unutra

nismo smjeli. Nakon provjere obavijestio nas je da su unutra samo tajnice i da nema zastupnika. Pokušali smo ih potražiti u uredu Vladimira Šeksa i predsjednika Sabora Luke Bebića, ali nas je opet zaustavio pripadnik osiguranja koji nas je nakon telefonske provjere obavijestio da gospode nema u uredima i da ne prate Sanaderovo svjedočenje. Nervoza ispred odaja HDZ-a očita je uz ovolike neuobičajene provjere.

Zanimanje za Sanaderovo svjedočenje nije posebno veliko ni u prostorijama Kluba zastupnika SDP-a. Tamo smo zatekli samo zastupnika Nenada Stazića koji je jednim uhom slušao izvanredne vijesti na televiziji sjedeći za računalom i radeći nešto sasvim drugo. Na pitanje gdje su zastupnici SDP-a, odgovorio je: 'Na svojim radnim mjestima.'

O samom svjedočenju nije bio voljan puno govoriti, samo je konstatirao da je na početku svjedočenja pohvalio Jurčića i Linića, tj. njihove iskaze pred Povjerenstvom.

Zastupnike smo pokušali pronaći u saborskom kafiću, ali ni tamo nije bilo nikoga, samo su tri konobarice sjedile za stolom i slušale prijenos svjedočenja 'odvrnut do daske'. Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak obavijestila nas je ubrzo da stražari u hodnicima imaju svoj raspored i da ni na koji način nisu povezani s HDZ-om te je riječ o nesporazumu.

Nakon drugog pokušaja, u Klubu zastupnika HDZ-a primio nas je Andrija Hebrang koji tamo samo prati svjedočenje.

'Dijalozi su bili vrlo korektni, u granicama političke kulture, a od sadržaja bih rekao da je vrlo kvalitetno i ono što je Ivo Sanader rekao - da je sve ono što je radila HDZ-ova vlada bilo određeno prvim ugovorom iz 2003. godine, kada je MOL dobio većinsko pravo upravljanja, kada su mu porasle dionice, moralo mu je porasti i upravljačko pravo', rekao je Hebrang.

Ne misli da je Sanader napao svoju bivšu stranku, već je po Hebrangovu mišljenju pravdao vladu kojoj je bio na čelu. 'I tamo gdje je demantirao da nije točno da je Predsjedništvo bilo upoznato s ugovorom, jer je sam priznao da ugovor nije bio na Predsjedništvu, nego je bio na načelnim okvirima', kaže Hebrang. Isto tako, na pitanje zašto su aneksi došli na sam dan sjednice Vlade, kada je Šuker rekao da nije vidio sam tekst, Hebrang objašnjava da je Sanader odgovorio da o tome ništa ne zna. 'Dakle, nije ni to demantirao i po tome se vidi da nisu svi sve znali', mišljenja je HDZ-ovac. Po tome je ispalo, kaže, da ni premijerka Kosor nije znala, jer nisu znali ni oni u Predsjedništvu zato što nisu imali ugovorne anekse. Pretpostavlja da ih ni ona nije stigla pročitati jer su kasno stigli.

Opći dojam u novinarskoj sobi je da je Sanaderovo obraćanje konzistentno i pripremljeno te da nije išao u frontalni napad. Na to je Hebrang dodao da je išao u prilog i vladi SDP-a jer je opravdao njihove postupke, što razumije, naglasivši da se promjenom vlasti ne smije mijenjati kontinuitet. Mislim da je bio benevolentan, kaže Hebrang, i prema SDP-ovoj, kao što je bio prema HDZ-ovoj vladi.