pandemija

Estonija počela s testiranjem imunoloških putovnica za djelatnike

20.05.2020 u 09:32

Bionic
Reading

Estonija je počela s testiranjem jedne od prvih imunoloških putovnica, koju je osmislio tim koji uključuje i osnivače globalnih startup kompanija Transferwise i Bolt, zbog sigurnijeg povratka na radna mjesta poslije karantene uzrokovane koronavirusom

Imunološka putovnica skuplja podatke i omogućuje ljudima da dijele svoj imunološki status s trećom osobom, poput poslodavca, koristeći privremeni QR-kod koji se generira nakon digitalne provjere identiteta.

'Imunološka putovnica trebala bi umanjiti strahove i stimulirati društva diljem svijeta da uslijed pandemije nastave sa svojim životima', rekao je Taavet Hinrikus, osnivač Transferwisea i član nevladine organizacije Back to Work koja je razvila putovnicu.

Mnoge zemlje i poslodavci žure s razvojem aplikacija za pronalazak kontakata oboljelih od virusa.

Uz tehnološke poduzetnike, Back to Work uključuje lokalne medicinske stručnjake i državne službenike. Hoteli lanca Radisson i proizvođač hrane PRFoods među prvim su tvrtkama koje su počele s testiranjem putovnica.

'Tražimo svako rješenje da vratimo svoje zaposlenike natrag na posao i goste u svoje hotele', rekao je Kaido Ojaperv, CEO hotela Radisson Blu Sky u Tallinnu.

Estonija, koja dosad ima zabilježena 64 smrtna slučaja od Covida-19 i 1.791 slučaj zaraze, počela je tijekom svibnja ublažavati mjere karantene te je otvorila granice s Litvom i Latvijom stvorivši prvi 'putnički balon' unutar Europske unije.