Parlametar

Esih se 'izvukla', ali nećete vjerovati tko još uvijek nije postavio zastupničko pitanje u Saboru

24.09.2018 u 17:45

Bionic
Reading

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić apsolutni je rekorder po broju postavljenih zastupničkih pitanja i inicijativa u Saboru, a za vratom mu puše SDP-ov Željko Jovanović, podaci su s internetske stranice Parlametar.hr, web alata koji uz pomoć analize glasanja i transkripata zastupničkih govora u Hrvatskom saboru olakšava praćenje rada zastupnika. Prema istom izvoru, čak 12 saborskih zastupnika još uvijek nije postavilo nijedno zastupničko pitanje

Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji ima preča posla, niti jedno zastupničko pitanje nisu postavili ni potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (HDZ), Darinko Dumbović (Narodna stranka - Reformisti), Ivica Mišić (nezavisni), Boris Lalovac (SDP), Vesna Pusić (GLAS), Tomislav Saucha (nezavisni), Zdravko Ronko (nezavisni), Darko Parić (SDP), Željko Glasnović (nezavisni), Goran Dodig (HDS) i Ivan Šuker (HDZ).

Bruna Esih (Nezavisni za Hrvatsku) za dlaku se izvukla s ove 'crne liste' tako što je premijeru Andreju Plenkoviću na posljednjem Aktualnom satu postavila pitanje o vremenskim rokovima prebrojavanja potpisa i raspisivanju referenduma građanske inicijative Narod odlučuje, a on joj na to spočitnuo upravo dotadašnju neaktivnost među saborskim kupama.

  • +71
Aktualno prijepodne u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za razliku od ovih 'spavača', barem kad je u pitanju regularna zastupnička aktivnost, Ivan Vilibor Sinčić zasad broji čak 133 zastupnička pitanja i aktivnosti. Slijede Željko Jovanović (129), Ivana Ninčević-Lesandrić (54), Ivan Pernar (39), Ranko Ostojić (37), Branimir Bunjac i Peđa Grbin (po 30), Nikola Grmoja (29), Miro Bulj (28) i Domagoj Hajduković (25).

Apsolutni vladar saborskih klupa po broju izgovorenih riječi

Zasebnu kategoriju na Parlametru čini broj izgovorenih riječi. Kao suvereni vladar saborskih klupa u blagoglagoljivosti, ako ne i slatkorječivosti, probio se Miro Bulj s impresivnom brojkom od 711.817 riječi (prosjek svih zastupnika je 87.191). Među riječima koje ga obilježavaju navedene su: hidrocentrala, vojnik i loto.

  • +20
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bulj je u nekoliko navrata govorio i o pošasti jeftine i potencijalno opasne uvozne janjetine, a upravo ta riječ označila je rad njegove stranačke kolegice Ivane Ninčević-Lesardić, uz vatromet i inkubator.

Od jogurta do lopova

Branimir Bunjac (Živi zid) drugi je po broju izgovorenih riječi (575.172) u sabornici, a obilježile su ga: odblokirate, vinjeta i ocean. Kroz govore nezavisnog zastupnika Marka Vučetića provlačili su se ljudskost, biće i um, a Nenadu Staziću (SDP) na umu i drumu bili su spomenik, ludi, skuće (od 'skućiti se') i glupi. Silvano Hrelja (HSU) zborio je o kavani, biseru i kavici, dok je Stevo Culej (HDZ) grmio o mafiji, oružju i lex Perkoviću.

U repertoaru riječi zastupnika Tomislava Sauche (nezavisni) našli su se režete, lopov i hotelijeri, Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) jogurt, strm i kolesterol, Irene Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) BBC, kibernetičke i cyber te Tulija Demetlike (IDS) pušemo, mađioničari i odlikaš.

Ludilo, Vlaji, Isus i preljubnica u Saboru

Među zanimljivim riječima koje su izgovarali zastupnici u Hrvatskom saboru ističu se i ludilo (Ivan Pernar, Branimir Bunjac, Ivan Vrdoljak, Željko Glasnović, Anka Mrak-Taritaš), Isus (Ivan Pernar, Gordan Jandroković, Pavao Rudan, Tomislav Žagar, Ivica Mišić, Marko Vučetić...), Vlaji (Ante Sanader, Miro Bulj), preljubnica (Ivan Pernar, Gordan Jandroković), očajnici (Mile Horvat), Sodoma i Gomora (Branimir Bunjac, Ivan Pernar), seksi (Željko Glasnović), majmun (Anka Mrak-Taritaš, Željko Glasnović) i amen (Ivan Lovrinović, Silvano Hrelja, Josip Križanić, Božo Petrov, Tomislav Klarić).

  • +20
Redovita sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Najmanje riječi, svega 125, izgovorio je Stipo Šapina (HDZ). On je u studenom 2017. položio zastupničku prisegu i tom prilikom izgovorio 'prisežem', da bi pola godine kasnije upitao ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da pojasni vjeruje li on stvarno da će se cestarske tvrtke moći same financirati i vraćati preostale kredite i dugove u kontekstu isplate duga u cestarskom sektoru do 2033. godine. Nakon potvrdnog odgovora ministra Šapina je iskoristio prigodu da zahvali njemu i premijeru što 'ulažu napora i truda' da pomognu županijskim upravama za ceste.

Nije se osobito proslavio ni drugoplasirani Dražen Barišić (HDZ) s 468 izgovorenih riječi. On je postavio dva pitanja: prvo je bilo upućeno ministru državne imovine Goranu Mariću i odnosilo se na status kutinske Petrokemije, a drugo ministru uprave Lovri Kuščeviću o restrikcijama oko zapošljavanja u jedinicama lokalne i područne samouprave.

BOLJI UVID U SABOR

O Parlametru

Parlametar.hr je mjesto na kojem se možete jednostavno informirati o radu Hrvatskog sabora. Stranicu su lansirali GONG i slovenski Danas je nov dan, uz financijsku podršku National Endowment for Democracy. Namjera je da se cjelokupan proces donošenja odluka u Hrvatskom saboru, najvažnijoj demokratskoj instituciji u parlamentarnoj demokraciji, učini što transparentnijim kako bi zainteresirana javnost - novinari, istraživači, znanstvenici, programeri, političari, ali prije svega građani - imala bolji uvid u to kako se donose odluke u njihovo ime.

Svi podaci koji se koriste na Parlametru preuzimaju se sa stranica Hrvatskog sabora te iz Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora, gdje su objavljeni u otvorenom formatu, što predstavlja nužan uvjet razvoja ovakvog tipa aplikacija. Parlametar je primjer koji može poslužiti kao značajan argument otvaranju podataka javnih institucija u Hrvatskoj u strojno čitljivom formatu. Veći broj otvorenih registara i baza javnih institucija značit će i veći broj aplikacija čiji je cilj pomoći građanima da steknu bolji uvid u razne procese koji se događaju u društvu.
 
Parlametar možete pratiti na društvenim mrežama FacebookuTwitteru i Instagramu.