DEFANZIVNA DESNICA

Jesu li se Esih i Hasanbegović prekombinirali?

09.06.2017 u 18:07

Bionic
Reading

Nakon koalicije koja je uspostavljena između HNS-a i HDZ-a budućnost stranke Esih-Hasanbegović prilično je neizvjesna

'Njihove akcije su na dugom štapu jer izbori mogu biti nakon šest mjeseci, ali koliko ja mogu razumjeti psihologiju HNS-a, bit će tek nakon tri godine. A tada tko živ, tko mrtav', smatra sociolog Slaven Letica, dobar poznavatelj političkih prilika u Hrvatskoj.

Letica je mišljenja da je startno brendiranje te stranke bilo pogrešno jer su išli logikom Milana Bandića, što baš nije dobro. Podsjetimo, stranka poznate zagovarateljice lustracije i bivšeg HDZ-ova tvrdolinijaša zove se Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku. Za Leticu je njihov start prilično diletantski. 'Htio sam da oni uspiju i da u Hrvatskoj postoji suverena i moderna pravaška stranka koja bi imala nekoliko saborskih zastupnika. Znači li to njih tri ili pet ili sedam, svejedno je.

Ali ovom logikom to će teško ići. Da su se recimo nazvali HRAM – Hrvatska republikanska matica ili tako nešto, to bi moglo popiti vodu jer je pojam pravaštva potrošen', ocjenjuje Letica. No biračko tijelo koje se nalazi desno od HDZ-a postoji, a računaju i s dijelom glasača HDZ-a, nezadovoljnih političkom stranačkog vodstva, posebno koalicijom s mrskim HNS-om. Esih se obrušila na HDZ kada je rekla da su birači te stranke razočarani i osramoćeni. Letica vjeruje da premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković koaliciju s HNS-om može objasniti povratkom izvornom tuđmanizmu.

Objasnio je i da je, kako kaže, fetva o nekoaliranju HNS-a i HDZ-a bila povezana s osobnim animozitetima s jedne strane Franje Tuđmana, a s druge Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala. Dabčević Kučar i Tripalo vjerovali su da oni kao vođe Hrvatskog proljeća po defaultu imaju pravo na vodeći položaj u državi, a Franjo Tuđman je zapravo preuzeo veći rizik i preoteo im biračko tijelo i dok su oni bili živi, koaliranje nije bilo moguće. Letica smatra da sada treba vidjeti koji su glavni uzroci i posljedice nove koalicije jer sličnu je imao i Ivo Sanader u 10. Vladi kada je surađivao s manjinama, SDSS-om, HSLS-om, a umjesto HNS-a bio je HSS.

No ne vjeruje da će HDZ izgubiti birače zbog te koalicije.

'HDZ je uvijek hrvatska demokratska stranka koja priznaje agu bez obzira tko je on i vezuju konje gdje aga kaže te tu neće biti većih problema na kratki rok ako vlast bude stabilna i ako se riješe neki bitni problemi nacije, u prvom redu slučaj Agrokor, i usvoji stabilan proračun te ako rezultati arbitraže u Savudrijskoj vali ne budu previše loši za Hrvatsku', smatra Letica.

Moglo bi se reći da su se Esih i Hasanbegović prekombinirali jer su računali na brze izbore.

'Nisu dovoljno dobro osmislili stranku jer zlatno razdoblje Marine Le Pen, Viktora Orbana, pa i Donalda Trumpa je iza nas i ne može se računati da će se automatizmom dobiti sedam, 10 ili 12 posto glasova na tom valu koji je bio obećavajući prije nekoliko godina, sve do prije nekoliko mjeseci', zaključio je Letica.

Bruna Esih Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell