DEMANTIRAO MEDIJE

Erlić: Iz nove financijske perspektive ove godine objavljeno već 15 poziva

11.10.2023 u 19:44

Bionic
Reading

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić izjavio je srijedu da ne stoji informacija objavljena u medijima da nije raspisan još niti jedan natječaj u okviru financijske omotnice za razdoblje 2021. -2027., istaknuvši da je dosad objavljeno 15 poziva

Jutarnji list objavio je danas, pozivajući se na izvore iz Bruxellesa, da je Hrvatska, uz Sloveniju, trenutno jedina u Uniji koja dosad nije raspisala niti jedan natječaj za novo programsko razdoblje, a da u Europskoj komisiji pritom za to ne mogu pronaći nikakvo obrazloženje.

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima nakon užeg kabimeta Vlade, Erlić je poručio da su započete sve aktivnosti na potrošnji sredstava iz nove financijske omotnice 2021. - 2027., istaknuvši da nije točno da se nisu raspisali pozivi iz te nove omotnice.

"Raspisano je 15 poziva iz različitih programa iz omotnice 2021.- 2027., kao što su Učinkoviti ljudski potencijali, nekoliko je programa iz fondova koji se financiraju u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, zatim Ministarstva poljoprivrede te drugih ministarstava koja su raspisala te pozive", ustvrdio je Erlić, dodavši da se Hrvatska trenutno nalazi u plusu od 11,9 milijardi eura kada je riječ o razlici između dobivenih i sredstava uplaćenih u europski proračun.

Izvijestio je da trenutno nisu raspisani pozivi samo iz programa Konkurentnost i kohezija i Integriranog teritorijalnog programa, koji prate velika infrastrukturna ulaganja i koji su u nadležnosti njegovog ministarstva, no i poručivši da se iz tih programa do kraja godine očekuje raspisivanje 15 natječaja, a iduće godine još cijeli niz.

Stoga, dinamika ubrzava i predstoji intenzivno razdoblje u kojem se očekuju velike investicije u javnom i privatnom sektoru pogonjene europskim fondovima, rekao je Erlić.

Još se troše sredstva iz omotnice 2014. - 2020.

Napomenuo je i da se Hrvatska još nalazi u fazi trošenja sredstava iz financijske perspektive 2014. - 2020., koja završava krajem ove godine.

Ta financijska omotnica je vrijedna 11,3 milijarde eura, a prema zadnjim izvješćima Hrvatska se nalazi na devetom mjestu od članica EU-a po isplatama sredstava, s trenutno premašenih deset milijardi eura.

"Potrošit ćemo sva sredstva koja su Hrvatskoj stavljena na raspolaganje u prvoj omotnici", poručio je Erlić.

Do kraja lipnja ove godine trošila su se i sredstva iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu od potresa, i to vrlo uspješno, jer su sva potrošena, a tu je i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) kojim Hrvatska na raspolaganju ima bespovratnih 5,5 milijardi eura, a treća je u EU po visini dosad uplaćenih sredstava, koja dosežu više od 2,2 milijarde eura, naveo je ministar.

Izvijestio je da se u Vladi na posebnom sastanku danas radilo i na pripremi stajališta RH o reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira na razini EU-a.

Naime, zemlje korisnice kohezijskih sredstava žele zadržati omotnice na ranije dogovorenim razinama, što podupire i Hrvatska. Međutim, tu su i nove okolnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, koja će zasigurno zahtijevati određena proračunska izdvajanja EU-a, što Hrvatska također podržava, rekao je Erlić, dodajući i da se pred EU-om nalazi i izazov migracija.

Kada je riječ o novim sredstvima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da je putem nacionalnog strateškog plana poljoprivrede ove godine objavljeno tri natječaja, a još ih je osam u planu.