'83 posto apsorpcije'

Erlić: Hrvatska bilježi napredak u svih 17 ciljeva održivog razvoja UN-a

21.06.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Hrvatska bilježi napredak u svih 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, a europski fondovi pozitivan su čimbenik za hrvatski razvoj, izjavio je u srijedu ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić nakon sjednice Nacionalnog vijeća za održivi razvoj

Na Nacionalnom vijeću za održivi razvoj predstavljen je doprinos Republike Hrvatske vezano uz 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, koji su doneseni 2015. godine, a koje je Hrvatska obvezala pratiti.

"Da bi osigurali izvršavanje tih 17 ciljeva održivog razvoja, Hrvatska je omogućila kroz Nacionalnu razvojnu strategiju, da se oni ugrade u sve ciljeve koji su definirani našom Nacionalnom razvojnom strategijom; to je omogućilo da svi dokumenti koji donose različita tijela, ministarstva i različita druga državna tijela, moraju biti usklađeni s Nnacionalnom razvojnom strategijom i pridonositi ciljevima održivog razvoja", objasnio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Potvrdio je da Hrvatska bilježi napredak po svih 17 ciljeva.

RH danas po svim ciljevima zauzima prema izvješću iz 2023. godine, 12. mjesto od 163 zemlje članice UN-a za koje se prati taj indeks. Prema prošlom izvješću iz 2022., Hrvatska je bila na 23. mjestu.

Europski fondovi kao pozitivan utjecaj na Hrvatsku

Ministar Erlić također je ocijenio europske fondove kao pozitivan čimbenik za Hrvatsku.

Istaknuo je da je samo iz fondova Kohezije realizirano više od 12.500 projekata koji su se materijalizirali u svim hrvatskim županijama.

"Nema praktički županije, većeg grada i općine koja nije realizirala nešto iz europskih fondova", naglasio je Erlić.

Objasnio je kako smo sada na 83 posto apsorpcije od ukupno stavljene alokacije Republici Hrvatskoj za prvih deset godina članstva u EU, koja iznosi 11.33 milijarde eura.

"Imamo za isplatiti još 1,7 milijardi eura kako bi iskoristili sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje. Ovo nam je zadnja godina unutar koje moramo realizirati sva sredstva koja su stavljena Hrvatskoj na raspolaganje", poručio je.

Istaknuo je kako su efekti tih sredstava, prema izvješćima i mjerenjima koje primaju, veliki te su imali utjecaj na rast BDP-a i na razvoj same države.

O samoj važnosti europskih fondova možda najbolje govori podatak da se više od 70 posto svih javnih investicija u Hrvatskoj realizira iz europskih fondova, a važno je da i smanjujemo regionalne razlike, dodao je Erlić.

"Podatci pokazuju da se smanjuju i regionalne razlike, primjerice između najrazvijenijeg područja Grada Zagreba i najnerazvijenije Virovitičko-podravske županije", zaključio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU.