LJUBLJANSKA BANKA

Erjavec umjereni optimist pred susret s Pusić

06.02.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u utorak umjereni optimizam u pogledu mogućnosti rješenja pitanja Ljubljanske banke, u razgovoru za Slovensku televiziju pred svoj susret u srijedu s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić u Sloveniji.

'Uvjeren sam da će se rješenje naći, a treba ga naći pravovremeno, kako bi se na zasjedanju slovenskog parlamenta početkom idućeg mjeseca mogao ratificirati hrvatski priostupni ugovor s EU-om', rekao je Erjavec u razgovoru za emisiju 'Razkrito' Slovenske televizije. 'Ja sam optimist, drugo nam ni ne preostaje, moramo naći rješenje', rekao je Erjavec, dodavši kako ne bi želio da se rješenje ne nađe, a on i Slovenija onda postanu krivac što Hrvatska 1. srpnja nije postala članicom EU-a.

Ako se rješenje ne bi našlo u tzv. sukcesijskom okviru koji bi mogao kasnije biti i model za rješavanje pitanja Ljubljanske banke s ostalim državama u regiji prilikom njihova ulaska u EU, onda bi posljedice za Hrvatsku mogle biti vrlo teške jer ne bi u EU ušla s 1. srpnja, kako to očekuje, rekao je slovenski ministar.

Hrvatska u tom slučaju ne bi mogla dobiti već osigurana pristupna sredstva Unije, ocijenio je. Osim toga, rekao je Erjavec, ako Slovenija ne ratificira sadašnji hrvatski pristupni ugovor, postupak njegove ratifikacije morao bi se kasnije ponoviti u svim državama članicama, a između dviju država došlo bi do 'povijesne zamjerke' koju Erjavec ne bi želio primiti na svoja leđa.

Erjavec je rekao kako su se on i Pusić u današnjem telefonskom razgovoru suglasili da će nakon sutrašnjeg njihova sastanka u Otočcu ob Krki, te sastanka stručnjaka dviju zemalja Zdravka Rogića i Franca Arhara na istom mjestu, vjerojatno biti potrebna još dva susreta u istom formatu kako bi se rješenje za Ljubljansku banku našlo i bilo odobreno od dviju vlada.