Šef slovenske diplomacije

Erjavec: Hrvatska policija prekršila slovensku suverenost na moru

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2017 21:23
  • Objavljeno 30.12.2017 u 21:23
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare, u subotu ujutro kršila slovensku suverenost ulaskom u vode Piranskog zaljeva koje je arbitražni sud dodijelio Sloveniji.

"Hrvatska policija krši slovensku suverenost, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru provodi određene  aktivnosti", kazao je Erjavec u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Erjavec je komentirao prvi dan koji je Slovenija odredila za početak jednostrane primjene razgraničenja u Piranskoj vali prema presudi koju je prije šest mjeseci objavio arbitražni sud, a koju Hrvatska ne priznaje i Sloveniji nudi bilateralne pregovore o razgraničenju.

  • +15
  • +12

Savudrijske ribare prilikom isplovljavanja prati policija

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Zbog najave Ljubljane da će globama kažnjavati hrvatske ribare iz Savudrije koji tradicionalno love u zaljevu kad uđu u područje koje su arbitri presudili u korist Slovenije, hrvatska policija u subotu je pratila ribare do sredine zaljeva, a slovenska policija to je zabilježila kao incident.

Slovenija takve slučajeve bilježi i priprema se za vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a i time će pokušati dokazati da Hrvatska ne poštuje europsko i međunarodno pravo ni presudu arbitraže, rekao je.

"Za tužbu imamo već dosta materijala", rekao je Erjavec. 

Ponovio je da Slovenija neće dati svoju privolu na ulazak Hrvatske u Schengenski prsotor niti u OECD ako službei Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu.

Erjavec je za POP-TV također kazao da su glede primjene arbitražne presude u zaljevu "svi pravni argumenti" na strani Slovenije.

Slovenske službe u zaljevu su primijenile predviđeni postupak nad ribarima, pa će na temelju prikupljenih informacija taj postupak produljiti i provesti do kraja izricanjem i naplatom predviđenih novčanih kazni, rekao je Erjavec. f . Ako hrvatski ribari sami ne podmire kazne na temelju izdanog rješenja, onda će im je slovenski organi naplatiti pri ulasku u Sloveniju, najavio je Erjavec u razgovoru za POP-TV.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!