poslovanje u doba rata

Ericsson Nikola Tesla: Invazija na Ukrajinu otežava poslovanje na nekim tržištima

07.03.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla Grupa izvijestila je u ponedjeljak da joj je situacija uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu značajno otežava poslovanje na nekim tržištima, no Uprava i izvršno poslovodstvo procjenjuju da je Grupa poslovno i financijski stabilna

Iz kompanije navode da ih je situacija uzrokovana invazijom na Ukrajinu sve šokirala i izazvala brojne reakcije u društvenom, političkom i gospodarskom pogledu.

U Grupi suosjećaju s ukrajinskim narodom i svoju solidarnost iskazuju kao kompanija i pojedinci na različite načine. Napominju i da su ti tragični događaji doveli do tektonskih poremećaja i značajno otežavaju poslovanje Ericsson Nikola Tesla Grupe na nekim tržištima.

"Grupa nema ugovornih obveza u Rusiji i Ukrajini, no politička i ekonomska nesigurnost koja je prerasla u rizičniji oblik uvjeta poslovanja za sada nepovoljno utječe na realizaciju ugovorenih poslova Ericssona Nikole Tesle u Bjelorusiji kao i na nove planirane poslovne prilike", navode u odgovoru na upit ZSE.

Dodaju kako u Bjelorusiji imaju svoju lokalnu kompaniju s 25 zaposlenika, a od najznačajnijih aktivnosti navode proširenja LTE mreža za tamošnje operatore te informatizaciju središnjeg zdravstvenog sustava te zemlje. Prihodi od navedenih aktivnosti su u 2021. imali udjel od oko četiri posto u ukupnim prodajnim rezultatima Grupe te su značajno doprinijeli operativnom novčanom toku, istaknuli su iz tvrtke. 

Također su poručili da "Uprava i Izvršno poslovodstvo kontinuirano prate situaciju kako bi pravovremeno reagirali i ublažili rizike". Pritom djeluju sukladno obvezujućoj legislativi, sankcijama i restriktivnim mjerama, među kojima izdvajaju odluke EU, Republike Hrvatske, HBOR-a, Svjetske Banke te Ericssonove smjernice. 

Premda je situacija zahtjevna i neizvjesna na nekoliko tržišta, Uprava i Izvršno poslovodstvo "procjenjuju da je Ericsson Nikola Tesla Grupa poslovno i financijski stabilna".

Iz kompanije ističu kako bi mogući prekid njihovih aktivnosti na tržištu Bjelorusije zasigurno utjecao na njihove planove i rezultate posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok, no u konačnici ne bi narušio poslovnu i financijsku stabilnost Ericsson Nikola Tesla Grupe. 

Napominju i da s obzirom na široku lepezu poslova i tržišta na kojima njihovi stručnjaci rade, poduzimaju aktivnosti za smanjenje negativnog utjecaja ove krize na poslovanje kroz povećanje angažmana svojih stručnjaka na razvojno-istraživačkim poslovima i drugim visokovrijednim uslugama u okviru globalne organizacije.

"Zadržavamo fokus na prioritetima, djelujemo s integritetom, odgovorno i empatično u odnosu na sve naše dionike", poručili su iz te IT kompanije.