laž iz moskve

Francuzi tvrde da nisu tražili humanitarne koridore prema Rusiji i Bjelorusiji

07.03.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Francuska nije zatražila otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini prema Rusiji i Bjelorusiji, kako tvrdi Moskva, priopćio je u ponedjeljak ured francuskog predsjednika, inzistirajući na potrebi "poštovanja međunarodnog prava", osobito kad je riječ o zaštiti civilnog stanovništva

Ukrajina je u ponedjeljak ujutro odbila humanitarne koridore koje je predložila Moskva kojima bi se civile usmjerilo prema Bjelorusiji i Rusiji, smatrajući da to "nije prihvatljiva opcija".

Dan nakon telefonskog razgovora između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegova ruskog kolege Vladimira Putina, Elizejska palača je ponovno naglasila da Pariz, "kao i ostali saveznici i partneri, traži da ruska ofenziva prestane".

No "dok ofenziva traje, jer je Rusi odbijaju prekinuti", treba "poštovati međunarodno humanitarno pravo, zaštititi civilno stanovništvo i slati pomoć", dodaje se u priopćenju.

Macron je rekao Putinu da "to znači da se mora organizirati zaštitu civila i da humanitarni pristup mora biti dopušten", rekao je njegov savjetnik, istaknuvši "da je Rusija ta koja ratuje u Ukrajini, a ne Ukrajina u Rusiji".

Elizejska palača naglašava da Macron nije zatražio da humanitarni koridori budu otvoreni prema Rusiji.

Ruska vojska objavila je u ponedjeljak prekid vatre kako bi se evakuiralo civile iz ukrajinskih gradova Harkiva, Kijeva, Mariupolja i Sumija. Kad je riječ o Kijevu, koridor će biti otvoren prema sjeveru to jest prema bjeloruskom gradu Gomelu nedaleko od ukrajinske granice.

"To nije prihvatljiva opcija", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Ruska vojska ustvrdila je da je ta odluka donesena nakon "osobnog zahtjeva" Emmanuela Macrona ruskom predsjedniku.

Zadnjih dana propala su dva pokušaja evakuacije civila iz opkoljene luke Mariupolja. Kijev i Moskva međusobno se optužuju da su prekršili uvjete evakuacije.

U ponedjeljak bi se trebao održati treći krug pregovora između Ukrajine i Rusije, po Kijevu.

  • +11
Djeca izbjeglice iz Ukrajine Izvor: Profimedia / Autor: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia