treća runda

Rusko-ukrajinski pregovori počinju u 15 sati

07.03.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Treći krug pregovora s Rusijom trebao bi započeti u ponedjeljak u 15 sati u Bjelorusiji, objavio je ukrajinski pregovarač na Twitteru, a ruska strana to još nije potvrdila

"Treći krug. Početak u 16,00 sati po kijevskom vremenu. Delegacija je nepromijenjena", napisao je Mihajlo Podoljak, član ukrajinske delegacije, objavljujući svoju fotografiju s helikopterom u pozadini.

Ruska delegacija stigla je u bjeloruski grad Brest na pregovore s ukrajinskom delegacijom o okončanju sukoba, objavila je ruska novinska agencija RIA u ponedjeljak, pozivajući se na stranicu Flightradar koja prati letove.

Nije otkrivena točna lokacija planiranog susreta.

Nakon drugih pregovora u četvrtak postignut je dogovor samo o stvaranju humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi.

Ukrajina tvrdi da Rusija ne poštuje taj dogovor te da granatiranjem onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak je Moskva poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim".

Rusija je na pregovorima tražila priznanje aneksije Krima, proruskih samoproglašenih republika Doneck i Luhansk te "demilitarizaciju" i neutralnost Ukrajine, dok Ukrajina traži prekid ruske invazije koja je pokrenuta prije 11 dana.