medijator

Erdogan: Pregovori u Istanbulu mogli bi utrti put sastanku čelnika Rusije i Ukrajine

29.03.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Ruski i ukrajinski pregovarači počeli su u utorak pregovore u Istanbulu a turski im je predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio da bi njihov napredak mogao utrti put sastanku dvojice čelnika.

Erdogan je u obraćanju pregovaračima koji su se sastali uživo nakon više od dva tjedna, poručio da bi i sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog mogla ugostiti Turska.

Erdogan je pozvao na hitni prekid vatre u ratu koji je počeo 24. veljače kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Na dvije je strane da okončaju ovu tragediju. Postižući prekid vatre i mir što je prije moguće na dobrobit je svih. Mislimo da smo sada ušli u razdoblje u kojem se od pregovora očekuju konkretni rezultati", rekao je Erdogan pregovaračima.

Izrazio je "duboko žaljenje" što je sukob ušao u peti tjedan, rekavši da ga prijateljstvo Turske s obje zemlje obavezuje da posreduje. Istaknuo je da pregovarački proces "daje nadu u mir".

Ukrajinsko veleposlanstvo u Ankari objavilo je da su čelnici delegacija počeli razgovore a potom će uslijediti pregovori u širem sastavu. Turska je članica NATO-a, ali zadržava jake veze s Rusijom i ponudila se za posrednika u sukobu.

Iako je nazvala rusku invaziju neprihvatljivom, Ankara se opire pridruživanju sankcijama Zapada. Sastanak u Istanbulu prvi je uživo nakon nekoliko krugova pregovora koji su održani putem videoveze.

Turska je već 10. ožujka u Antaliji ugostila prvi susret ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.