pokušaj dogovora

Novi krug rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu

27.03.2022 u 22:46

Bionic
Reading

Pregovarači iz Ukrajine i Rusije održat će novi krug pregovora o uspostavi prekida vatre u Istanbulu, objavilo je u nedjelju tursko predsjedništvo

U telefonskom razgovoru u nedjelju navečer "predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorili su se da da će idući pregovarački krug biti održan u Istanbulu", navodi se u priopćenju.

U razgovoru je Erdogan rekao ruskome kolegi da je Turska spremna "dati sav potreban doprinos" kako bi se uspostavio prekid vatre i "poboljšalo humanitarno stanje u regiji", priopćeno je.

Tursko predsjedništvo nije navelo točan datum pregovora.

"Nadamo se da će sastanci rezultirati trajnim prekidom vatre i otvoriti vrata miru", objavio je na Twitteru turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Jedan od ukrajinskih pregovarača David Arakhamia objavio je ranije u nedjelju da će "se idući krug pregovora održati u Turskoj od 28. do 30. ožujka".

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga citiraju ruske agencije, objavio je da će novi krug pregovora biti u utorak i srijedu ne navodeći mjesto.

Jedan krug rusko-ukrajinskih pregovora uživo već je održan 10. ožujka u Turskoj u Antalyiji, na razini ministara vanjskih poslova na prijedlog Ankare, no nije donio konkretnih pomaka.

Od tada pregovori su se vodili videokonferencijom i obje strane opisale su ih kao "teške".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u petak je zanijekao da je postignut "konsenzus" s Moskvom, a što je protivno izjavi ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da su se izaslanstva dviju zemalja odgovorila o četiri od šest točaka.

Medinski rekao je da pregovori zastaju oko glavnih točaka i dodao da Moskva inzistira na potpisivanju "sveobuhvatnog sporazuma" koji bi uzeo u obzir zahtjeve za neutralnošću, demilitarizacijom i "denacifikacijom" Ukrajine, kao i priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom i neovisnosti dviju proruskih separatističkih "republika" Donbasa.