POHVALIO USTANIKE U LIBIJI

Erdogan o Asadu: Vrijeme tirana je prošlo

16.09.2011 u 18:40

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji u petak boravi u posjetu Libiji, oštro je napao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada čiji režim već šest mjeseci nastoji ugušiti narodnu pobunu, istaknuvši da je prošlo vrijeme 'tirana'

Pohvalivši pobjedu ustanika u Libiji koji su Moamera Gadafija svrgnuli s vlasti, Erdogan je rekao: 'Pokazali ste svijetu da nema režima koji može ići protiv volje naroda. To moraju shvatiti oni koji tlače narod u Siriji'.

'Takav čelnik mora shvatiti da je njegovo vrijeme prošlo, kao što je prošlo i vrijeme tiranskih režima', dodao je, smjerajući na sirijskog predsjednika. Njegov govor na turskom jeziku prevodio se na arapski.

Turska koja već niz godina ima dobre odnose sa Sirijom, distancirala se od režima u Damasku pošto ga nije uspjela nagovoriti na prekid represije.

Erdogan je doputovao u Libiju iz Tunisa, odakle je val pobuna zapljusnuo arapski svijet, nakon prve etape u Egiptu. Čelnici tih triju zemalja svrgnuti su u narodnoj pobuni.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan čestitao je u petak libijskom narodu na pobjedi u prigodi posjeta Tripoliju, posljednjoj postaji u obilasku zemalja 'arapskog proljeća'.

'Sretan sam što sam bio svjedok pobjede i dolaska demokracije u Libiju', rekao je pošto je sudjelovao u tjednoj molitvi na Trgu mučenika, bivšem Zelenom trgu.

U prigodi svog prvog posjeta nakon pada režima Moamera Gadafija, Erdogan je 'odao počast uspomeni na libijske mučenike koji su se žrtvovali za domovinu i vjeru kao što je učinio Omar el-Mohtar', junak otpora protiv talijanske kolonizacije, kojega se 80. obljetnica smrti obilježava ovih dana. El-Mohtara je vješanjem pogubila talijanska vojska.

'Sirtu i Bani Validu poručujem, zagrlite se braćo i pridružite se drugim Libijcima', dodao je govoreći o dvama uporištima Gadafijevih snaga koje nove vlasti još ne kontroliraju.

'Ujedinjenje snaga potaknulo bi razvoj Libije i pretvorilo je u jednu od najboljih zemalja regije', rekao je još turski premijer.

Erdogan, koji je u Kairu dočekan kao junak, uživa veliku popularnost u arapskim zemljama zbog svog stajališta o izraelsko-palestinskom sukobu, dok se većina čelnika zemalja regije smatra nemoćnima pred izraelskom državom.

Njegov posjet Libiji događa se dan nakon posjeta francusko predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona koji su u Libiji dočekani kao junaci.